Minunile pe care le face sportul asupra psihicului copiilor: dă încredere, ajută la socializare, previne depresia şi îi ajută să ia note bune la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcarea  îi face mai fericiţi pe copii. FOTOHospice
Mişcarea  îi face mai fericiţi pe copii. FOTOHospice

Dincolo de efectele benefice asupra fizicului pe care le ştim cu toţii, sportul este indicat şi pentru psihic. Copiii care fac sport sunt mai încrezători, iau note mai bune la şcoală şi socializează mai uşor.

Sportul ar trebui să fie o activitate pe care să o practice toţi copiii. Nu este nevoie neapărat de performanţă. Pe lângă faptul că dezoltă armonios corpul şi menţine sănătatea fizică, sportul are efecte uimitoare asupra psihicului. „În momentul în care facem sport creierul secretă endorfine responsabile de starea de fericire, de starea de bine. Copiii care fac sport sunt mai fericiţi, mai relaxaţi. De asemenea este dovedit ştiinţific că sportul previne depresia şi este deja folosit în multe terapii“, spune Ana Maria Ruşizan, psiholog.

Dezvoltă încrederea

Copiii care fac sport sunt mult mai încrezători în forţele proprii. „Copiii care fac sport au o încredere de sine mult mai bună. Devin mai responsabili, pentru că au un program. De asemenea, copiii care fac sport se dezvoltă armonios fizic. Chiar dacă pare subiectiv trăim într-o lume în care aspectul fizic contează mult. O persoană care se simte bine în pielea ei va avea mai multă încredere în forţele proprii, va realiza mai uşor ce şi-a propus. Un copil care face sport şi care are încredere va fi un adult bine integrat în societate“, mai spune psihologul.

Disciplină şi abilităţi se socializare

Sportul dezvoltă şi disciplina copilului. „Copiii care au probleme de disciplină au automat şi probleme de socializare. Îşi fac greu prieteni şi sunt singuratici. Este recomandat să facă un sport de echipă. Astfel îşi vor dezvolta abilităţile de socializare, îşi vor face prieteni de vârsta lor, vor învăţa să fie mai disciplinaţi, mai independenţi şi mai deschişi cu cei din jur“, mai spune medicul.

Sportul poate îmbunătăţi şi performanţa şcolară. „Pentru că au mai multă încredere în ei, copiii care fac sport pot avea şi rezultate mai bune la şcoală. Pentru că nu sunt temători şi cred în forţele proprii se pot concentra mai bine la teste, nu au o teamă permanentă de eşec şi nu sunt anxioşi. Nu înseamnă că acei copii care fac sport sunt mai deştepţi decât cei care nu fac sport, ci doar îşi pot folosi mai bine capacitatea de concentrare“, mai spune specialistul.

Lăsaţi copilul să aleagă ce sport îi place

Sportul este foarte important, dar nu trebuie făcut cu forţa. „Părinţii nu trebuie să decidă ce sport trebuie să facă copiii lor. Trebuie să testeze mai multe discipline sportive până descoperă care sunt aptitudinile copilului şi mai ales ce sport îi place. Nu trebuie să îl forţaţi să meargă la antrenament dacă nu îi place. Îi veţi face mai mult rău decât bine. Sunt şi copii cărora nu le place deloc sportul. Ei trebuie îndreptaţi spre alte activităţi creative cum ar fi desenul, modelajul sau orice altceva dacă nu le place mişcare“, mai spune psihologul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite