Ministrul Educaţiei, despre învăţământul dual din Braşov: Este un model de succes, care sper să fie preluat de cât mai multe judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi absolvenţii au primit oferte de angajare. FOTOAndrei Paul
Toţi absolvenţii au primit oferte de angajare. FOTOAndrei Paul

Şcoala Profesională Germană „Kronstadt“, prima şcoală în sistem dual din România, şi-a sărbătorit vineri cea de a patra generaţie de absolvenţi, care îşi vor începe activitatea ca angajaţi în companiile în care s-au pregătit începând cu luna august.

La ceremonie au participat, alături de elevi, părinţi, oficialităţi locale şi ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop. La sfârşitul acestui an şcolar, 126 de elevi au absolvit cursurile SPGK, iar în cursul ceremoniei de astăzi au primit certificatele de competenţă profesională, recunoscute la nivel internaţional. Toţi cei 126 au primit oferte de angajare din partea companiilor partenere în proiect, acesta fiind al doilea an consecutiv în care angajarea efectivă va acoperi în totalitate numărul absolvenţilor.

Oferta de şcolarizare este întocmită pe baza cererii companiilor partenere şi cuprinde, în acest moment, următoarele meserii: operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013), sculer matriţer (din 2013), sudor (din 2014).
 

SPGK e ste prima şcoală profesională din România în sistem dual după model german, sistem care presupune o colaborare între autorităţile locale şi centrale, pe de o parte, şi companii private. Ea a fost înfiinţată în 2012, când zece companii membre ale Clubul Economic German din Braşov, împreună cu Primăria Municipiului Braşov şi Inspectoratul Şcolar Braşov, au fructificat baza legislativă (Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3168 din 03.02.2012 privind Organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional).

Model de succes

Modelul de la Braşov a fost preluat ca proiect-pilot şi de alte oraşe din România. La Braşov, alte patru unităţi de învăţământ (Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ”, Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi) vor avea clase în sistem dual, începând din anul şcolar 2017-2018, însă SPGK rămâne singura şcoală profesională exclusiv în sistem dual. 

„Este un model de succes, care sper să fie preluat de cât mai multe judeţe. Îmi doresc cât mai multe şcoli profesionale în România care să fie deschise către piaţa muncii. Experienţa Braşovului poate contribui la politici publice elaborate de Ministerul |Educaţiei şi că asigur că ministerul va fi întotdeauna un partener al acestor proiecte“, a declarat ministrul educaţiei, Liviu Pop. 

Şcoala funcţionează în clădirea fostului liceu Rulmentul, reabilitată şi pusă la dispoziţie de Primăria Braşov, în 2012. „SPGK este un proiect de suflet, dar şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. Astăzi, după ce alte 4 unităţi de învăţământ au luat decizia de a înfiinţa clase profesionale în sistem dual, am ajuns în etapa în care, în anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vom avea peste 500 de elevi care învaţă în sistem dual şi 39 de firme implicate, la care se adaugă şi specializările din cadrul şcolilor profesionale de la alte unităţi de învăţământ. Cred că Braşovul a făcut alegerea corectă, atât în ceea ce priveşte învăţământul, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică“, a declarat administratorul public al municipiului, Miklos Gantz.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite