Ministrul Mediului propune o strategie pentru pădurile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Tanczos Barna propune o strategie pentru pădurile din România. FOTO: Ioan Buciumar
Ministrul Tanczos Barna propune o strategie pentru pădurile din România. FOTO: Ioan Buciumar

Ministrul Mediului a cerut sprijinul Universităţilor Transilvania şi Ştefan cel Mare pentru stabilirea liniilor directoare pe care va trebui să le urmeze strategia României în ce priveşte pădurile

România va avea o strategie pentru gestionarea pădurilor făcută de specialişti şi profesori de la Universitatea Transilvania din Braşov şi Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, spune că îşi doreşte o strategie făcută de specialişti şi nu de politicieni tocmai pentru ca, indiferent de culoarea politică a guvernului, strategia să fie aplicată în următorii ani. Încă de anul trecut, cele două universităţi au fost alături de minister, au oferit informaţii extrem de importante şi expertiza ştiinţifică. 

„Liniile directoare care vor urma vor fi, practic, detaliate în Strategia Naţională Forestieră se referă, pe de o parte, la modalitatea de creştere a suprafeţelor împădurite în România, care sunt acele baze ştiinţifice care vin în susinerea acestui obiectiv, care sunt acele metode de exploatare durabilă care vor asigura rezilienţa forestieră în România – exploatare nu doar durabilă, dar şi legală – care sunt acele metode prin care putem opri tăierile ilegale şi să curăţăm acest sector, astfel încât cei care lucrează legal să nu aibă parte de o birocraţie excesivă din cauza celor care au făcut ilegalităţi”, a explicat ministrul Mediului.

Barna spune că, dintre ţările Uniunii Europene, România are cea mai frumoasă biodiversitate şi se numără printre cele care au gestionat cel mai bine pădurile, situaţie în care poate părea straniu ca ţări care se confruntă cu mari probleme în acest domeniu să ne facă strategia. Ministrul mai spune că va trebui să avem o exploatare durabilă iar lemnul din România să fie folosit în industria de profil din ţara noastră. „Această situaţie, uneori chiar ciudată, dacă nu ridicolă, în care, România, o ţară cu milioane de hectare de păduri, devine importatoare de materie primă.

Trebuie să găsim, dincolo de exploatarea durabilă şi legală, tehnologii eficiente pentru a reduce costurile de exploatare, trebuie să găsim soluţii prin care să compensăm pierderile de venit în cazurile în care ele există şi să găsim soluţii pentru acei proprietari, de exemplu, care sunt afectaţi de fenomene meteorologice, de calamităţi. În calitate de senator, anul trecut am făcut un proiect de lege în acest sens pentru că am văzut că, în momentul în care în Germania, Polonia sau în celelalte state membre sunt calamităţi, statul vine în sprijinul proprietarilor şi apar preţurile de dumping”, a mai declarat ministrul.

De fapt, în multe ţări din Vest există păduri care au fost plantate special pentru a fi exploatate, al căror lemn este mai ieftin decât cel din România. Aceste ţări exportă în special pentru fabricile de profil din Transilvania, însă o problemă există şi în Sudul României, unde lemnul de foc din Bulgaria îl înlocuieşte tot mai mult pe cel autohton. Un punct foarte important în viitoarea strategie va trebuie să fie cel legat de combaterea tăierilor ilegale, în opinia ministrului.

Tanczos Barna spune că exploatarea durabilă, digitalizarea şi transparenţa, precum şi extinderea suprafeţelor împădurite trebuie să fie, de asemenea, direcţii principale în viitoarea strategie. 

Vă recomandăm să mai citiţi şi: 

Autorităţile caută soluţii pentru reducerea poluării cu PM 10 în Capitală. Ministrul Mediului: „Trebuie trimis un angajament la Bruxelles” 

România are nevoie de un management al urşilor pe termen lung. Ministrul Mediului: Se intervine doar post-factum

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite