Mihai Barbu are o pasiune fără limite pentru skateboarding

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşoveanul de 21 de ani se identifică cu sportul care a apărut în urmă cu 50 de ani în America şi nu se poate dezlipi nicio zi de skate-ul personal.

Pasiunea lui Mihai pentru „sportul cu placa" a luat naştere în 2003, atunci când tânărul a luat parte la un schimb de experienţă între skateri, la Dublin, în Irlanda. Tot din Regatul Unit, braşoveanul şi-a achiziţionat şi prima placă. „Părinţii mei nu-mi dădeau voie să practic acest sport, întrucât se temeau să nu mă accidentez grav. Poate de aceea mi-am şi cumpărat prima placă de afară. Când am venit cu skate-ul în ţară, i-am pus în faţa faptului împlinit şi nu au mai avut ce să-mi facă", îşi aminteşte Mihai.

Doi ani mai târziu, tânărul a participat la primul concurs de skateboarding, desfăşurat la Braşov, acolo unde s-a clasat pe locul III la „Game of Skate". Ulterior, Mihai a luat microbul acestui sport şi nu trece o zi în care să nu petreacă, în medie, patru - cinci ore pe skate. „În grupul meu de prieteni sunt cam 15-20 de skateri care practică acest sport, în fiecare zi. De multe ori, stăm pe placă de dimineaţa până seară. Nu ne plictisim niciodată, întrucât tot timpul încercăm să improvizăm elemente noi. Din păcate, deşi în Braşov sunt, poate, cei mai buni skateri din ţară, suferim cumplit la infrastructură. În general, în România nu există o anumită cultură pentru acest sport şi efectiv nu prea avem unde să ne dăm cu placa", povesteşte braşoveanul.

Antrenor de skateboarding

Experienţa pe care a acumulat-o de-a lungul celor şapte ani îl ajută pe Mihai Barbu să-i iniţieze şi pe alţii în tainele acestui sport. Drept urmare, braşoveanul a deschis o şcoală de skateboarding şi îi aşteaptă, în fiecare weekend, de la ora 12.00, în skate park-ul de la Hidromecanica, pe cei care vor să înveţe să se dea cu placa. „Facem din plăcere acest lucru şi de aceea nici nu cerem niciun ban. Acest sport a luat amploare în România ultimilor ani, iar totul a culminat în 2007, atunci când au luat parte mai mult de 300 de skateri români la ziua internaţională a skateboarding-ului, care se sărbătoreşte în fiecare an, pe 21 iunie", a completat adolescentul.

Vrea să se stabilească în Italia

Nemulţumit de condiţiile pe care le oferă ţara noastră în materie de skateboarding, Mihai Barbu este hotărât ca în viitor să facă o meserie din această pasiune, departe de meleagurile mioritice. „În România încă nu poţi să câştigi bani din skateboarding, întrucât sponsorii nu sunt alături de tine. În schimb, skaterii din alte ţări, cum ar fi chiar Bulgaria sau Ungaria, câştigă mulţi bani de pe urma acestui sport", a conchis Mihai.

Întrebări şi răspunsuri

Ce te-a dezămăgit cel mai tare la skateboardingul din ţara noastră?

Îmi pare rău că nu există o cultură pentru acest sport, iar skaterii sunt priviţi cu dispreţ de majoritatea românilor. De multe ori, mi s-a întâmplat să se arunce cu ouă sau cu roşii după mine atunci când mă dădeam cu placa.

Ce oraş te-a impresionat cel mai mult, ca infrastructură în skateboarding?

În Barcelona poţi să faci liniştit skateboarding de înaltă performanţă. Există foarte multe skate park-uri, iar dacă eşti bun ţi se acordă sprijin material şi eşti susţinut din toate punctele de vedere.

Ce-i place

„Îmi place să-mi petrec timpul liber la un grătar cu prietenii şi să mă uit la filme. Îmi place muzica alternativă, ascult în special hip-hop şi tehno", a precizat Mihai.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac manelele. Mi se par o lipsă evidentă de cultură. În general nu-mi place lipsa de civilizaţie a românilor şi faptul că nu există toleranţă pentru acest sport", crede sportivul.

Profil

Născut. 31 martie 1989, Braşov.

Studii. Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Familie. Părinţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite