Meşter cioplitor în lemn: „Unde se taie un copac, să se planteze zece! În afacerile cu păduri, nu noi am tras lozul câştigător”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ioana
Nicolae Ioana

Nenea Nicolae Ioana s-a născut la Cotmeana, pe Dealul Negru, iar acum, la pensie, s-a retras în Stâlpeni, la o aruncătură de băţ de Mioveni. L-am întâlnit în acest weekend la Codlea, unde este sărbătoarea municipiului. După ce a ieşit la pensie, Nicolae Ioana a revenit la pasiunea din copilărie: dă viaţă lemnului, pe care îl ciopleşte cu migală.

A lucrat toată viaţa la Dacia Piteşti, ca şofer de TIR. Ducea Dacile în toată Europa, mai ales în Polonia.

„Acum mă ocup de cioplitura în lemn. Dacă vreţi să fim pretenţioşi, putem spune că fac sculptură naivă. Meşteşugul acesta l-am învăţat de la tata, dar la noi se tranmite dintr-o generaţie în alta. Practic, şi acum lucrez cu sculele moştenite de la străbunicul. Când eram mic, bunul mă punea să cioplesc mici statuete, cărora le spuneam «jucării». Făceam ciomege, batoane, pe care le ciopleam, iar modelele le scoteam în evidenţă la flacăra focului, care înnegrea partea exterioară, iar şanţul făcut cu dăltiţa rămânea alb”, ne-a povestit meşterul cum a început să se ocupe de cioplit.

După revoluţie, a început cu restaurarea căruţelor şi trăsurilor

După 1989, Nicolae Ioana spune că i-a venit ideea să se apuce de reparat căruţele şi trăsurile pe care le avea în ogradă. „De aici a pornit totul”, spune artistul popular.

„Apoi, m-am apucat să cioplesc o motocicletă şi o maşină de epocă, decapotabilă. În 2009 m-am apucat de treabă, iar motocicleta am terminat-o în toamna lui 2013. Are peste 2.0000 Maşina este finalizată în proporţie de 70%, dar mai e de lucru. Are 3,4 metri lungime, se poate sălta capacul de la motor pentru a se vedea motorul... Am vrut să fac ceva inedit, ce nu a mai făcut nimeni. Din păcate, prăpădesc mult lemn, dar să ştiţi că nu fac nimic din lemn nou, că e păcat de Dumnezeu. Totul e făcut din deşeuri. Caut lemne pe care alţii le-ar pune pe foc, le scot cuiele, le cioplesc, le dau forma care trebuie, apoi le asamblet. Lemnul îl tratez împotriva carilor şi apoi îl lăcuiesc, să poată sta afară fără nicio problemă”, ne-a mărturisit meşterul popular.

„Dacă aş putea, aş stopa exportul de lemn”

Întrebat de reporter, ce părere are despre scandalurile din România cu tăiatul pădurilor, Nicolae Ioana s-a arătat revoltat de ce se întâmplă. Zice că nu este împotrivă tăierilor, dar să se facă în limita bunului simţ şi cu anumite condiţii.

„Şi eu am pădure la ţară. dar acolo unde tai un copac, pun alţi zece. Ca să se poată bucura de răcoarea şi liniştea pădurii şi copiii şi strănepoţii. Ar trebui să existe o gândire la nivel central între ce se taie şi ce se împădureşte. Din păcate, şi ce se taie, materialul lemnos de calitate pleacă afară. Nu vedeţi ce materiale se găsesc în depozitele din ţară? Sunt de proastă calitate. În contextul ăsta, dacă aş putea, aş stopa puţin exportul. Dar degeaba le spunem noi guvernanţilor ce ar trebui să se facă. Nu ne ascultă ei pe noi. Nu ne putem pune noi cu ce vor ei. Lozul câştigătoe e tot la eidin afacerile astea cu pădurile. Noi nu luăm nici măcar ambalajul de la loz. Nu vedeţi câte milioane fac?”, ăşi spune oful meşterul poplar.

El crede că românii nu preţuiesc corect lemnul. El spune că în Austria sau în Germania, se pune pe foc sau la grătar doar lemnul noduros, strâmb sau cioate şi rădăcini. Lemnul drept este folosit în construcţii sau la mobilă. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite