Martor în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Catrinel Florescu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA după ce anchetatorii au descoperit că a minţit în declaraţiile date. Dosarul vizează retrocedarea ilegală a 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău.  retrocedărilor ilegale de pădure. Printre inculpaţi se află nume sonore de pe scena politică, dar şi un avocat şi un judecător.

Unul dintre martorii din dosar, Elena Catrinel Florescu a fost trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorozarea infractorului. Procurorii spun că femeia a minţit când a dat declaraţii pentru a proteja un inculpate din dosar.

„În ziua de 25 aprilie 2017, inculpata Florescu Catrinel Elena a fost audiată în calitate de martor de către magistraţii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 120/VIII/3 din 22 ianuarie 2015, privind retrocedarea frauduloasă a 43.227 ha teren forestier din judeţul Bacău, ocazie cu care, sub prestare de jurământ, a dat declaraţii neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală. Prin afirmaţiile făcute în faţa instanţei de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a uneia dintre persoanele trimise anterior în judecată. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, se arată în comunicatul procurorilor.

Dosar cu un prejudiciu imens

În dosarul retrocedărilor ilegale de pădure au fost trimise în judecată 12 persoane. Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. 

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani

Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Viorel Hrebenciuc îşi folosea influenţa politică la nivelul instituţiilor şi autorităţilor silvice din Bacău, iar avocatul Ioan Adam intervenea la judecători pentru ca hotărârea instanţei să fie în favoarea lui Paltin Sturza, beneficiarul a 43.000 de hectare de teren forestier şi naşul de cununie al lui Adam.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite