Marian Godină: Pietonii pot fi amendaţi chiar dacă trec pe zebră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietonii pot fi amendaţi, chiar dacă traversează pe trecere semnalizată prin marcaj şi indicator. Iar aceasta nu o spune oricine, ci un poliţist. I-am solicitat acestuia o opinie referitoare la mulţimea de accidente care au avut loc în Braşov pe trecerea de pietoni.

Răspunsul acestuia a venit Facebook. Marian Godină spune că a sancţionat un pieton, deşi acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj şi indicator. „L-am sancţionat pentru că a traversat fără să se asigure“, mai spune Marian Godina.

Iată textul integral postat de poliţist pe contul său de socializare:

„Am primit numeroase mesaje din partea braşovenilor în care mi se cerea o părere în legătură cu numărul mare de accidente rutiere ce au avut loc în ultima perioadă în municipiul Braşov, accidente în care pietoni au fost loviţi în timp ce se aflau în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Am o părere însă ea nu trebuie să fie interpretată ca fiind una oficială din partea Poliţiei Braşov. E opinia mea, a unui poliţist rutier şi ştiu că îmi va aduce multe critici dar mi-o asum şi nu mă las de obiceiul de a spune exact ce am în cap. Am postat mai demult un text în care relatam cum am sancţionat un pieton, deşi acesta traversase pe trecere semnalizată prin marcaj şi indicator. L-am sancţionat pentru că a traversat fără să se asigure.
Mai pe româneşte, s-a aruncat pe trecere ca în piscină. Articolul de lege pe care l-am invocat lasă loc de interpretări gramaticale. El sună cam aşa: Articolul 72, alin. 3 din OUG 195/2002 : Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, NUMAI DUPĂ CE S-AU ASIGURAT că o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic. Virgulele sunt exact aşa cum le-am pus mai sus. Unii înţeleg că trebuie să te asiguri doar când treci pe la colţul străzii, în lipsa trecerilor de pietoni, eu am înţeles că trebuie să te asiguri indiferent pe unde ai trece, chiar şi pe trecere. Procesul-verbal nu a fost contestat, aşa că nu ştiu cum ar interpreta un judecător. Postarea de pe Facebook mi-a adus chiar şi o reclamaţie la IPJ Braşov, o persoană sesizând că poliţistul Marian Godină îi defavorizează pe pietoni.
Lăsând la o parte articolele de lege, cred că e mai mult decât normal să te asiguri când te angajezi în traversarea străzii, chiar şi pe trecerea de pietoni. Nu ştiu care sunt statisticile oficiale, dar eu, în cariera mea de poliţist rutier, am fost la mult mai multe accidente cu pietoni accidentaţi pe trecere, decât la accidente cu pietoni loviţi traversând aiurea prin loc nepermis. De ce oare? E lesne de înţeles: cei care traversează printre maşini, aiurea, deşi încalcă legea şi se expun mult mai tare la accidente, se asigură temeinic. Acum sper să nu înţeleagă cineva că încurajez traversarea prin locuri nepermise! Am spus de multe ori asta: e foarte probabil, ca în timp ce mă aflu în mijlocul unei intersecţii, dirijând traficul, să fiu lovit de vreo maşină. Acolo sunt apărat doar de atenţia mea şi de o vestă verde, reflectorizantă. Pot fi lovit de vreun şofer neatent, beat, adormit, bolnav, drogat, fără frâne etc. Dar niciodată nu voi fi lovit în calitate de pieton traversând pe trecerea de pietoni. Asta e imposibil. Chiar nu are cum. Mă asigur mereu temeinic şi nu traversez până nu văd că maşinile sunt oprite. Dacă au oprit cele de pe benzile 1 şi 2, mă aştept ca pe banda 3 să vină Dorel, aşa că aştept până apare şi Dorel şi văd că opreşte.
Am prioritate, DA. Dar cu ce o să mă încălzească prioritatea aia pe patul de spital??? Sau mai rău, cu ce o să mă ajute dacă pe crucea mea o să scrie „Aici odihneşte cel ce a avut prioritate”? Când traversaţi pe trecere, închipuiţi-vă că treceţi calea ferată. Asiguraţi-vă cât e nevoie şi dacă vedeţi că Dorel nu prea mai poate opri…mai aşteptaţi. Până şi semaforul are culoarea galbenă înainte de a apărea roşu, pentru a-i da timp şoferului să oprească. Păşiţi uşor pe trecere, uitându-vă spre şoferul care se apropie şi nu vă continuaţi deplasarea până nu se opreşte. Daţi-i galben înainte de roşu! În legătură cu permisele de conducere reţinute pe această temă, vă asigur că poliţiştilor rutieri din Braşov nu li se poate reproşa nimic, au răspuns la acest fenomen reţinând grămezi de permise şoferilor ce nu acordă prioritate pietonilor. Mai nou, au fost instalate denivelări pentru reducerea vitezei la aproape toate trecerile de pietoni. Nu vreau să comentez prea mult această soluţie, pe mine unul mă enervează rău acele denivelări, dar dacă unii nu pot fi determinaţi altfel să încetinească în apropierea trecerilor, prefer să „moară” amortizoare decât oameni. Poate că nişte semafoare cu buton ar fi mai indicate. Dar şi dacă traversezi strada pe verde poţi fi lovit. Rămân totuşi la părerea că cea mai bună soluţie e ca pietonii să se asigure temeinic şi să nu considere trecerea de pietoni un loc în care devin invincibili“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite