Mâncărurile gătite care ne îngraşă. Ce greşeli facem în bucătărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâncarea făcută în casă este cea mai bună, după cum spun chiar nutriţioniştii. Putem face însă greşeli fără să ne dăm seama şi astfel putem să dublăm sau chiar să triplăm numărul de calorii din mâncare.

Ciorba este una dintre mâncărurile de bază ale românilor. Teoretic nu îngraşă, dar trebuie să avem grijă cum o gătim. „Ciorba cu legume fără carne sau cu puţină carne slabă, toate fierte şi drese apoi cu puţin borş, nu îngraşă. Dacă însă călim legumele în ulei înainte de a le pune la fiert, dacă adăugăm vegeta, care are multă sare, sau dacă folosim carne grasă, atunci ciorba ne va îngrăşa. Evitaţi să folosiţi afumătură, chiar dacă este gustoasă. De asemenea, atunci când mâncaţi ciorba nu o dregeţi cu smântână. Dacă vă place acest gust, puteţi pune în farfurie o linguriţă de iaurt care nu are multe calorii. Sfatul meu este ca ciorba să fie servită fără pâine. Dacă totuşi nu se poate, atunci nu depăşiţi mai mult de o felie de pâine la porţie de ciorbă“, spune medicul nutriţionist Eva Iorţan.

Tocăniţele sunt unele dintre mâncărurile care ne pot îngrăşa foarte mult. „Şi aici regula este aceeaşi. Nu folosiţi carne grasă. Dacă vreţi totuşi să prăjiţi ingredientele alegeţi ulei de măsline şi nu mai mult de o lingură. Preferabil ar fi să nu prăjiţi nimic în ulei. Fiecare lingură de ulei în plus înseamnă sute de calorii în plus. De asemenea nu faceţi rântaş, acea făină prăjită pentru a îngroşa sosul, deoarece veţi tranforma tocăniţa într-o bombă calorică. Puteţi folosi mai multe legume, ceapă sau ardei, pentru un sos mai gros. De asemenea puteţi să radeţi un cartof crud şi să îl puneţi în tocăniţă spre final şi astfel veţi avea un sos mai gros, dar mai dietetic“, mai spune medicul.

Cum ne poate îngrăşa o salată

Şi o salată ne poate îngrăşa dacă nu suntem atenţi. „Salatele sunt foarte bune pentru sănătate, dar trebuie să evităm anumite greşeli. Nu puneţi ulei de floarea soarelui în salată, ci doar puţin ulei de măsline, nu mai mult de o linguriţă. Nu faceţi dressing pentru salată din smântână sau cu adaos de zahăr. Puteţi pune puţin iaurt. La salatele de crudităţi cu ţelină, morcov sau măr nu adaugaţi în niciun caz maioneză. Puteţi folosi tot iaurt cu mirodenii pentru aromă“, mai spune specialistul.

Mâncărurile gătite care ne îngraşă mult

Sunt şi mâncăruri gătite în casă, foarte gustoase, dar care îngraşă mult. Ar trebuie să le consumăm foarte rar. 

„Sarmalele, de exemplu, care sunt asezonate cu smântână şi mămăligă sau pâine îngraşă mult. Nu este însă un preparat pe care să îl mâncăm foarte des. Apoi musacaua îngraşă deoarece este făcută de obicei cu cartofi prăjiţi rondele. Chiar dacă folosim cartofi fierţi sau piure, deasupra se toarnă de obicei ouă băute cu smântână şi avem astfel un preparat cu multe calorii. Cartofii franţuzeşti, la care se folosesc din belşug caşcaval şi brânză grasă, ouă şi smântână, sunt o bombă calorică, chiar dacă prepapatul este delicios. 

Orice prepaprat la cuptor peste care adăugăm caşcaval sau brânză din belşug îngraşă, deoare aceste două lactate au multe calorii. Papara ne poate îngrăşa dacă o facem în ulei şi mai ales dacă adăugăm puţin bacon sau brânză. Dacă ouăle sunt făcute într-o tigaie fără ulei nu au aşa multe calorii. Apoi toată lumea ştie că prăjelile îngraşă, astfel că şniţelele, chiftelele şi orice fel de prăjeală nu trebuie să fie consumată prea des. Dacă nu aveţi probleme cu greutatea, secretul este moderaţia. Puteţi gusta orice, dar nu mâncaţi porţii mari şi evitaţi să consumaţi seara preparatele cu multe calorii“, mai spune medicul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite