Mai mult de unul din şase apeluri la numărul 112 a fost alarmă falsă. Ce riscă persoanele care sună abuziv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un apel din şase la 112 este alarmă falsă FOTO Poliţia Română
Un apel din şase la 112 este alarmă falsă FOTO Poliţia Română

Aproape 160.000 din cele 875.000 de apeluri la 112 de anul trecut au fost alarme false. Multe dintre acestea au necesitat punerea în mişcare a unui aparat complex, cu zeci de persoane luate de la alte activităţi pentru câteva ore

11 februarie este ziua numărului unic de urgenţă 112, ca urmare a felului în care scriem ziua şi luna în care ne aflăm. Cu această ocazie, poliţiştii derulează o campanie prin care vor să atragă atenţia asupra consecinţelor legale şi psiho-sociale ale apelurilor false la acest număr. În ultima perioadă s-au înmulţit apelurile care anunţă existenţa unor bombe în diverse locuri, inclusiv în şcoli sau grădiniţe. 

„După dispunerea măsurilor operative specifice şi efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificaţi ca fiind, de multe ori, minori care, prin acţiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susţinerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19”, a declarat comisar Alina Ivan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov.

Pentru verificarea unor asemenea apeluri este nevoie de o desfăşurare impresionantă de forţe, iar efectul asupra celor aflaţi în zona respectivă este şi el unul foarte grav. 

„Legislaţia din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie,  se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii”, a adăugat reprezentanta poliţiştilor braşoveni.

Anul trecut, poliţiştii au intervenit de 874.662 de ori în urma apelurilor la 112, iar 158.085 s-au dovedit alarme false. Fiecare din aceste apeluri nejustificate ar putea costa viaţa în cazul unei persoane aflate într-un pericol real. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aparat precum la Biblioteca Vaticanului, la un muzeu din Braşov. În România mai există doar unul la fel

Mii de adăposturi civile au diverse alte utilităţi. Ce se întâmplă cu acestea în caz de război

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite