„Magicianul“ balonului rotund este braşovean şi are 60 de ani. A lovit mingea de 14.313 ori fără să atingă pământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu cinci ani, la show-ul de televiziune „Românii au talent”, un puşti - Ştefan Florescu - făcea senzaţie cu jongleriile cu mingea de fotbal. Însă, în urmă cu 45 de ani, un adevărat magician al balonului rotund uimea pe toată lumea.

Este vorba despre braşoveanul Decebal Câmpeanu. În noiembrie 1970, juniorul de la acea vreme, în vârstă de 15 ani, de la „Steagul Roşu” Braşov (antrenat de Ştefan Hidişan, fostul jucător reprezentativ al „stegarilor”), a câştigat concursul naţional de jonglerii cu mingea. 

Competiţia fusese organizată la nivel naţional de către ziarul „Sportul” şi Federaţia Română de Fotbal (FRF). Concursul nu a fost unul tocmai uşor. La finala care s-a desfăşurat într-o zi de duminică (15 noiembrie 1970), pe stadionul „Republicii” din Bucureşti, cu prilejul meciului de campionat (1970-1971) dintre Steaua şi Steagul Roşu (etapa a 10-a din Divizia „A”) s-au prezentat 16 concurenţi. 

Primul loc a fost ocupatde Decebal Câmpeanu, cel care, sub privirile a peste 20.000 de oameni, a „bătut” mingea de fotbal pe picior, pe genunchi şi pe cap de 14.313 ori (un adevărat record al competiţiei). Pe locurile următoare s-au clasat Ion Costin (CFR Cluj) şi Ion Bugnar (Centrul „23 August” Bucureşti).

image

„Stegarii” l-au ajutat să realizeze recordul în timpul meciului cu Steaua 

„Stegarii” au învins în acea zi de două ori. Odată pe teren, în partida cu Steaua (2-1, la pauză 1-1, goluri marcate de Dumitriu 2, min. 38, şi Drăgoi, min. 64, respectiv Dumitriu 3, min. 2), şi odată la acest concurs de jopnglat cu mingea.

Radu Urziceanu, trimisul revistei „Fotbal” la acel meci, consemna şi o întâmplare inedită: „În timpul primei reprize, o minge se îndreaptă spre pista de atletism, trimisă de un jucător de la Steaua. Balonul însă se îndrepta spre micuţul Decebal Câmpeanu care, pe marginea terenului, executa jongleria fotbalistică în cadrul concursului a cărui finală s-a ţinut pe stadionul Republicii. Văzând pericolul iminent ca Decebal să fie lovit de balon şi, deci, întrerupt din suita sa de execuţii, un braşovean a deviat în ultima clipă balonul, preferând aruncarea de la margine în favoarea Stelei, decât pierderea concursului de către juniorul lui Hidişan”.

Record mondial, neomologat

Reuşita lui Decebal Câmpean a fost un record mondial, se spunea la acel moment. Însă, cum concursul nu a fost oficial, nu a fost omologat.

„Singurul moment de relaxare a fost când, la staţia stadionului, s-a anunşat că am rămas singur în competiţie. Antrenorul mi-a zis că am câştigat şi am scăpat mingea. Lumea a rămas şocată de cifrele mele: 14.313 atingeri şi aproape 125 de minute cu mingea în aer. Mi s-a spus că e record mondial, însă pentru că nu era omologată competiţia de vreun institut de statistică naţional sau internaţional, am rămas doar în statisticile Federaţiei”, a povestit după zeci de ani Decebal Câmpean.

De fapt, el a fost  singurul câştigător din istoria acestei competiţii, din cauză că, dupa doar un an, FRF a renunţat la concursul de jonglerii. Îşi aminteşte şi acum ce premiu a câştigat: o bicicletă, un pulover, mănuşi, o căciulă, o minge nouă şi o vază de cristal „pe care o am la loc de cinste acasă”.

A dat lovitura în vieţii în august 2011

Cariera lui Decebal Câmpean ca fotbalist nu a fost la fel de prolifică aşa cum se anunţa începutul ei. Aşa că a îmbrăţişat cariera de antrenor, după ce a agăţat ghetele în cui. În decursul anilor, Decebal Câmpeanu a fost tehnician (în eşaloanele inferioare, de la Liga a 2-a la Liga a 4-a, inclusiv) al formaţiilor FC Romradiatoare, CF Predeal, Unirea Tărlungeni, Forex Braşov, CSM Făgăraş.

Lovitura vieţii a dat-o în august 2011. Şi-a pus CV-ul de antrenor pe internet, dar nu avea speranţe prea mari. Însă, a primit un e-mail din Arabia Saudita. O echipa din liga a II-a, Al Hamadah, i-a oferit un contract pe trei ani. Şi a avut satisfacţii pe măsură: a reuşit să salveze echipa de la retrogradare, dar a şi câştigat mai mult decât în toată cariera lui de până atunci.

Întors acasă, „Deca”, cum e cunoscut în lumea fotbalului braşovean, acum se ocupă de Centrul de copii şi juniori de la „Unirea” Tărlungeni. Locuieşte de-o viaţă pe Calea Bucureşti, în zona stadionului ICIM, este căsătorit şi are un băiat, Decebal Dorin, în vârstă de 37 de ani. Cam de 15 ani este antrenor de fotbal posesor al licenţei A.

Iată  jongleriile lui Ştefan Florescu, de la „Românii au talent”:

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite