„Magazinul clasei”, o poveste despre modul special de a aduce la şcoală copiii din comunităţile sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Magazinul clasei” îi aduce la şcoală pe copiii din comunităţile sărace FOTO Elza Fejer
„Magazinul clasei” îi aduce la şcoală pe copiii din comunităţile sărace FOTO Elza Fejer

Programul „Magazinul clasei”, gândit de Asociaţia Eltera în judeţul Braşov, a dublat, în unele situaţii, numărul copiilor care frecventează şcoala.

Acolo unde statul eşuează, organizaţiile non-guvernamentale demonstrează că nu era foarte complicat să se obţină rezultate. O problemă extrem de dificilă pare cea a abandonului şcolar, în special în mediile în care veniturile sunt modeste. 

Statisticile din România arată că familiile care nu îşi permit să le cumpere copiilor haine,  încălţăminte, rechizite sau alte lucruri necesare preferă de multe ori ca, după ce aceştia merg un an sau doi la şcoală, să nu-i mai trimită. Într-o familie în care părinţii sunt analfabeţi, şansele ca şi copii să ajungă să nu ştie să citească sunt foarte mari, iar în perioada de pandemie lucrurile s-au înrăutăţit şi mai mult. 

În destule cazuri, învăţătorii se bazează şi pe faptul că elevii repetă lecţiile acasă, cu părinţii, însă neglijează un lucru: într-o familie în care părinţii nu ştiu să citească, nu are cine să-i ajute pe cei mici, aşa că prezenţa la cursuri devine esenţială, iar absenţa este catastrofală.

Din păcate, programele naţionale de luptă împotriva abandonului şcolar nu au dat cine ştie ce roade. Însă o serie de iniţiative din zona neguvernamentală arată că speranţe există. Un astfel de proiect – „Magazinul Clasei” - se bucură de succes în judeţul Braşov. Este o găselniţă a Asociaţiei Eltera, prin care Caty Roos, preşedintele organizaţiei neguvernamentale, încearcă să îi motiveze pe copiii din comunităţile sărace să frecventeze şcoala. Bazat pe recompense, programul are deja rezultate admirabile.

Caty Roos mărturiseşte că i-a venit ideea după ce a văzut, la sate, foarte multe clase în care erau prezenţi trei sau patru copii, deşi în catalog erau înscrişi chiar şi peste 20. Atunci a decis să gândească un program care să-i aducă pe copii la şcoală în fiecare zi.

„Magazinul Clasei este un program pentru copiii cu risc de abandon şcolar. Ne-am gândit să consolidăm o relaţie directă între copil şi clasa din care face parte, să-l stimulăm prin acordarea de puncte. Un copil primeşte 5 puncte pentru prezenţă de luni până vineri, dar, dacă lipseşte o zi, în acea săptămână nu mai primeşte niciun punct”, a explicat Caty Roos cum funcţionează programul. 

Apoi, cu punctele acumulate, copiii pot merge la Magazinul Clasei. „Cu aceste puncte, cam o dată pe lună, copiii îşi pot «cumpăra» îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de igienă, rechizite, chiar şi jucării, la «preţurile» afişate. Unii copii nu au nici cu ce să se încalţe şi de aceea nu vin la şcoală şi, dacă au o pereche de ghetuţe, nu au şosete şi vin aşa”, a povestit Caty Roos, care a detaliat că magazinul este „aprovizionat” de organizaţie din fonduri private şi că la acest proiect ajută numeroase persoane care au văzut ideea Asociaţiei Eltera şi au considerat că pot veni în sprijinul acestor micuţi din comunităţile sărace. 

Manuela Drăghia din Zărneşti, care strânge sute de şosete şi lenjerie intimă care ajung la copilaşi, este doar unul din multele de exemple. 

După cum ne-au informat cei de la Eltera, 15 cadre didactice din Budila şi din Rupea, care coordonează 19 clase de copii de grădiniţă şi clasele I-IV, sunt implicate alături de asociaţie în acest program. Învăţătoarea Elza Fejer povesteşte că lucrurile se mişcă şi că deja există clase la care frecvenţa este mai mult decât dublă faţă de cât era în primăvara lui 2021.

„Un băieţel îşi dorea un ghiozdan cu un supererou, pentru care venea şi mă atenţiona zilnic să fac semn pe tabelul cu puncte, să nu cumva să-i scadă din punctaj. O altă fetiţă îşi dorea o pereche de ghete roz. Având toate punctele, în momentul în care am invitat-o la tejghea mi-a zis că nu vrea altceva, doar ghetele roz, deoarece doar pentru ele a tot venit la şcoală”, a povestit învăţătoarea. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cele zece modificări din Codul Rutier care te lasă pieton. Cât de mari sunt amenzile

Poiana Braşov nu este o staţiune scumpă. Uimirea unui vlogger bucureştean venit la munte în timpul săptămânii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite