Lupta unui profesor pentru a ţine în viaţă primul sat turistic din România. Ce legătură are cu Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Radu Frunteş din Şirnea FOTO Arhiva personală
Profesorul Radu Frunteş din Şirnea FOTO Arhiva personală

Profesorul Radu Frunteş luptă să îi păstreze pe tineri în Şirnea, satul de o frumuseţe rară, dar care este părăsit pentru iluzia unei vieţi strălucitoare în marile oraşe

Primul sat turistic din România, Şirnea, este desprins, parcă din poveşti. Localitatea este situată într-o zonă în care privirea este răsfăţată cu cele mai mai incredibile peisaje, tot ce a creat Dumnezeu mai frumos. 

Cu toate acestea, tot mai mulţi locuitori ai săi, în special cei din generaţiile tinere, aleg să plece la Braşov sau în alte părţi şi abandonează un colţ de rai în care cei mai mulţi şi-ar dori să petreacă un timp cât mai îndelungat. 

Cel care depune toate eforturile pentru ca în sat să locuiască în continuare tineri este profesorul Radu Frunteş. Deşi chiar el a părăsit la un moment dat vatra satului, dascălul nu l-a abandonat cu adevărat niciodată. 

Nevoit să plece la Braşov pentru că în sat nu mai existau elevi cărora să le predea, Radu Frunteş a decis că trebuie să găsească metodele prin care să-i determine pe copii să rămână la Şirnea şi să ducă mai departe frumoasele tradiţii din zonă. 

Una din ideile lui Frunteş prin care încearcă să-i convingă pe tineri că este mai bine să se întoarcă acasă după ce îşi termină studiile este organizarea Zilei Olimpice. În 23 iunie 1894, la Paris, se năştea Comitetul Olimpic Internaţional, iar, de atunci, ziua de 23 iunie este celebrată ca Ziua Olimpică. 

La Şirnea, aceasta este sărbătorită de zeci de ani de copiii din localitate, iar profesorul organizează un ceremonial asemănător celui de la Atena din momentul aprinderii flăcării olimpice care parcurge, de obice, mii de kilometri până în oraşul care găzduieşte Jocurile Olimpice. 

„Anul acesta am celebrat personalitatea lui Evanghelie Zappa (personalitate care a contribuit la reînvierea Jocurilor Olimpice – n.r.), un grec românizat care a organizat, timp de 40 de ani, primele Jocuri Olimpice, înainte de Atena. Continuă acest şir, reluarea Jocurilor Olimpice şi, iată, pregătim acum Jocurile Olimpice de la Tokyo. Avem imagini foarte frumoase, avem şi un film, cu  prezentarea ceremoniei de la Olimpia, de anul trecut, când s-a aprins flacăra olimpică. E un moment istoric. A ars torţa un an de zile, până la organizarea Jocurilor”, a dezvăluit profesorul Radu Frunteş.

Un alt eveniment aşteptat cu nerăbdare este Focul lui Sumedru. Un ceremonial străvechi de alungare a spiritelor rele şi, mai ales, a lupilor şi urşilor care atacă turmele de oi. Şirnea este situată în zona Bran, cea mai cunoscută din România pentru creşterea oilor. De Sfântul Dumitru, sătenii fac un foc de tabără uriaş, iar tinerii îşi iau avânt şi sar peste acesta, strigând: „Hai la focul lui Sumedru, să nu mânce lupu’ iedu’!”. Sărbătoarea este una la care se cântă, se dansează şi se mănâncă feluri tradiţionale şi specifice zonei, între care inegalabilul bulz cu pastramă de oaie. 

Profesorul Radu Frunteş a amenajat şi un muzeu în sat, locul în care elevii din Şirnea au fost prima oară când s-a organizat şi aici „Şcoala altfel”. Muzeul adăposteşte tot felul de obiecte vechi, specifice gospodăriilor din zonă, o secţie dedicată olimpismului, precum şi o carte veche de la 1700, o Biblie de la 1800 şi chiar şi un Abecedar din 1931. Elevii din Fundata şi, în special, turiştii care au vizitat muzeul s-au declarat cuceriţi de costumele populare din zonă, expuse în aici.

Vă mai recomandăm: 

Oraşul din România care are un munte chiar în centru. Este plin de istorie şi de clădiri celebre FOTO 

Ce a provocat avaria care a lăsat fără energie electrică, marţi, peste o jumătate de milion de români

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite