Lucruri puţin ştiute despre Casa Sfatului, clădirea-simbol a Braşovului. Confortul papagalului comandantului austriac, mai important decât ceasul-bijuterie din turn

Lucruri puţin
ştiute despre Casa Sfatului, clădirea-simbol a Braşovului. Confortul papagalului comandantului austriac, mai important decât ceasul-bijuterie din turn

Casa Sfatului din Braşov FOTO Simona Suciu

Casa Sfatului este fosta primărie a Braşovului şi datează de la 1420. Este locul unde se pronunţau în trecut sentinţele capitale. Modul de execuţie depindea de statutul social al condamnatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Sfatului aflată chiar în centrul oraşului în piaţa cu acelaşi nume este Kilometrul 0. De aici se măsoară toate distanţele cum ar fi distanţa Braşov-Bucureşti. Pe Casa Sfatului se află singura stemă color a oraşului.

Casa Sfatului este clădirea unde se luau toate deciziile importante şi un fost tribunal medieval. Aici se pronunţau sentinţele la moarte, iar condamnaţii erau executaţi prin diferite metode în funcţie de statutul social. Oamenii cu stare erau decapitaţi, hoţii de rând erau spânzuraţi, iar vrăjitoarele erau arse pe rug. „În Casa Sfatului se împărţea dreptatea, aici se luau toate deciziile importante. Aici au judecaţi capii răscoalei împotriva austriecilor în 1689. Locul execuţiilor nu era în Casa Sfatului, ci unde este acum fântâna arteziană din Piaţa Sfatului“, a spus Stelian Coşuleţ, istoric. 

 
Foto

Ceasul din turnul Casei Sfatului are o istorie impresionantă. Cel original datează de la 1516.  Doar Biserica Neagră are unul mai vechi care datează de la 1516.  Ceasul de la Casa Sfatului era unul cu mecanism şi figurine asemenător celui de la Cetatea Sighişoara. Avea o păpuşă care se mişca şi la ore fixe bătea gongul. Acest ceas a fost înlocuit în secolul al XVIII-lea după marele incendiu, dar mecanismul a fost păstrat şi poate fi admirat la Muzeul de Istorie. În 1690 când Braşovul a fost ocupat militar de habsburgi ceasul a fost la un pas de distrugere. Vizavi de Casa Sfatului locuia, în Casa Împăraţilor, comandantul austriac al cărui papagal era foarte stresat de zgomotul ceasului. A dat ordin ca toate gunoaiele să se adune în Piaţa Sfatului până cand sunetul ceasului va fi oprit. Aproape s-a ajuns la un război deoarece acest cea era mândria oraşului. Ceasul a supravieţuit. 

Tot în turnul Casei Sfatului se află cel mai vechi clopot din Braşov. Cel iniţial data de la 1520. Dar a fost înlocuit în 1690 după ce a fost distrus de incendiu. Iniţial, clopotul acesta era acţionat prin intermediul a două ciocane de către mecanismul ceasornicului din turn şi bătea din sfert în sfert de oră. În anii '60, mecanismul de legătură a fost oprit, pentru că zgomotul ar fi fost considerat prea mare. Mecanismul a fost demontat la cererea locatarilor din Piaţa Sfatului care se plângeu de zgomotul lui, mai ales pe timp de noapte, când le „fura" somnul. A fost readus la viaţă în 2010. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu

Imagini din aceeasi galerie
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
  • Casa Sfatului din Brașov FOTO Simona Suciu
Distribuie imaginea
citeste totul despre: