Lucruri puţin cunoscute despre Muntele Tâmpa, simbolul incontestabil al Braşovului. Cum a fost sculptat din brazi numele dictatorului Iosif Stalin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea asociază Braşovul cu Muntele Tâmpa, dar puţini sunt cei care îi ştiu şi secretele. Aici se găsesc două specii rare de flori, este raiul fluturilor, dar muntele ascunde şi legende de temut. De asemenea, braşovenii au fost nevoiţi să-l reîmpădurească după incendii devastatoare.

Braşovul este singurul oraş din ţară care are muntele în intravilan, adică în interiorul municipiului. Este o caracteristică unică şi chiar o atracţie turistică. De pe Tâmpa se poate vedea tot oraşului şi sute de mii de turişti urcă cu telecabina pentru a adminira priveliştea. Muntele Tâmpa are 950 de metri altitudine şi este arie protejată în cadrul Sit Natura 2000.

Tot pe Muntele Tâmpa, după cum precizează Agenţia Metropolitană Braşov, custodele ariei protejate, au fost consemnate pentru prima dată două specii de plante ce trăiesc numai în România: crucea voinicului şi obsiga bârsană. De asemenea, pe Muntele Tâmpa s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din ţară. Lunile iulie şi august sunt cele mai indicate dacă vreţi să admiraţi miile de fluturi care de care mai coloraţi.

Muntele reconstruit de braşoveni

Puţini ştiu că dacă braşovenii nu ar fi fost mari iubitori de natură, astăzi, în locul Muntelui Tâmpa ar fi fost doar stânci şi nici urmă de copaci. „Incendiile de pădure de la începutul secolului al XX-lea au fost devastatoare. O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită. Se vedea doar stâncă. Locuitorii de atunci ai oraşului au dat dovadă de o dorinţă extraordinară. Au cărat pământ în coşurile de nuiele, mergând pe jos, şi au replantat pădurea care se vede astăzi“, povesteşte Dorina Mihai, de la Agenţia Metropolitană Braşov.

Muntele a mai fost agresat o dată, în 1950, când Braşovul a devenit oraşul Stalin. Pe tot muntele a fost scris numele dictatorului rus sculptat practic în brazi. Astăzi inscripţia nu se mai vede, deoarece brazii s-au amestecat cu foioase, însă, iarna, dacă te uiţi cu foarte mare atenţie se mai poate distinge numele lui Stalin. 

image

Legendele Muntelui Tâmpa

Una dintre cele mai vechi legende spune că sub munte ar exista un lac uriaş care ar fi de fapt rămăşiţa unei mări, dar şi multe tuneluri subterane unde ar fi fost ascunse comori. Amatorii teoriei drobului de sare spun că dacă acest lac s-ar revărsa ar acoperi complet Braşovul. Oamenii de ştiinţă şi geologii nu au reuşit însă să demonstreze existenţa acestui lac, dar nici să infirme teoria.

O altă legendă este aceea a singurei bănci de piatră aflată pe aleea de sub Tâmpa. Multe supoziţii s-au pe marginea acestei bănci şi mulţi s-au întrebat cum a apărut ea. Până la urmă, o poveste romantică a fost acceptată de toată lumea şi a ajuns o adevărată legendă urbană. Se spune strânca din care este făcută banca s-a prăvălit de la înălţime, îngropând sub ea doi amanţi care stăteau îmbrăţişaţi în acel loc. Banca ar fi fost făcută în memoria lor în 1817.

Alte două legende vorbesc despre balauri care au semănat teroare în oraş. Una dintre legendele transmisă din vorbă în vorbă menţionează existenţa unui balaur care ar fi ucis copiii conducătorilor Braşovului. Temutul balaur ar fi locuit într-o peştere din munte. Ani la rând l-au urmărit oamenii dar nu au reuşit să-i vină de hac. În final ideea salvatoare a venit din partea unui măcelar, care a umplut cu var o pile de viţel. A dus-o apoi în apropierea grotei unde sălăşluia balaurul, iar acesta a mâncat-o. Se spune că burta lui s-a umflat atât de tare încât a plesnit, iar Braşovul a scăpat astfel de temutul balaur.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite