Lucruri pe care nu le ştiai despre pisici. Cum îşi marchează stăpânul, ce le place să mănânce, cum pot depista cutremurele şi anumite boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie. Au calităţi impresionante, iar simţurile lor sunt de trei-patru ori mai dezvoltate decât ale omului.

Pisicile văd foarte bine noaptea, însă ziua se orientează cu ajutorul mirosului şi al auzului. „Pisicile văd foarte bine noaptea deoarece în general, cele sălbatice vânează noaptea. Ziua însă nu văd foarte bine la distanţă şi se orientează cu ajutorul simţurilor. Mustăţile sunt cele mai importante când vine vorba de orientare. Pisicile sunt foarte agile şi pot sări la distanţe de peste 2 metri. În cazuri extreme când sunt speriate sau vânează pot alerga şi cu 48 de km pe oră“, spune Ioan Cucer, medic veterinar.

Îşi marchează stăpânul

Pisicile îşi recunosc stăpânul cu ajutor mirosului. „Atunci când o pisică vine şi se gudură pe lângă stăpân nu înseamnă că este neapărat un gest de afecţiune. Este modul prin care transferă mirosul ei asupra omului, un fel de marcarea a teritoriului. Va recunoaşte apoi acel miros şi aşa îşi va desemna stăpânul. Auzul pisicii este atât de fin încât poate depista mersul stăpânului de la peste 100 de metri distanţă. Aşa că nu trebuie să vă miraţi că pisicile vă aşteaptă deja înainte să ajungeţi la uşă. În plus o pisică simte atunci când stăpânul este nervos, vesel sau supărat şi ştie foarte clar atunci când este certată“, mai spune medicul.

Ce le place să mănânce

Pisicile sunt totuşi printre cele mai leneşe animale din lume şi ştiu exact ce le place să mănânce. „Pisicile dorm şi 15 ore pe zi, iar când ajung la maturitate chiar visează. Atunc când torc înseamnă că se simt bine. Însă când torc şi atunci când nu dorm poate fi un semn să au o durere şi vor să atragă atenţia. Pisicile nu simt gustul dulce şi de aceea nu sunt atrase deloc de dulciuri. Preferă carnea crudă şi hrana umedă care are şi sos. Nu prea mănâncă hrană uscată. Unele rase de pisici preferă şi legumele, deci să nu vă miraţi că mănâncă porumb, mazăre, fasole sau castraveţi“, mai spune specialistul.

Cum simt pisicile cutremurile şi unele boli

De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii cu privire la posibilitatea ca pisicile să simtă cutremurele şi anumile boli. „În ceea ce priveşte cutremurele s-a ajuns la concluzia că pisica poate auzi şi simţi anumite mişcări ale pământului pe care omul nu le percepe. De aceea devin agitate înaintea unui cutremut. Pisica percepe şi mişcările plăcilor înainte ca noi să simţim cutremurul. În aceea ce priveşte depistarea bolilor, nu există o explicaţie clară. Părerea acceptată este că oamenii care au anumite boli emană un miros pe care noi nu îl percepem, dar pisicile da. Practic ele simt că mirosul stăpânului se schimbă“, mai spune medicul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite