Lucruri mai puţin ştiute despre Muntele Tâmpa. Legendele lacului subteran şi ale tunelurilor care străpung masivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munrele Tâmpa este una din atracţiile oraşului. FOTOSimona Suciu
Munrele Tâmpa este una din atracţiile oraşului. FOTOSimona Suciu

Muntele Tâmpa este rezervaţia naturală în cadrul căreia se găsesc 35% din speciile de fluturi din România. A fost distrus de incendii şi reîmpădurit de braşoveni. Tot aici, în 1950, numele lui Stalin a fost sculptat în brazi ca să se vadă în tot oraşul.

Muntele Tâmpa care are 950 de metri şi se află chiar în oraş este una dintre atracţiile Braşovului şi oferă o panoramă superbă asupra oraşului, dar şi trasee de drumeţie care pot fi parcurse cu uşurinţă. Dincolo de un loc de promenadă şi drumeţie Muntele Tâmpa este arie protejată, se întinde pe 150 de hectare şi face parte din Situl Natura 2000.

Braşovul este printre puţinele oraşe care care au o arie protejată în intravilan. La Deva mai este ceva asemănător. Traseele turistice au fost amenajate încă din secolul al XIX-lea de cluburile de turism montan de la acea vreme, de precursorii salvamontiştilor de astăzi. Traseele datează din jurul anului 1870 şi au fost gândite pentru promenadă deasupra oraşului.

Raiul fluturilor

Muntele Tâmpa este cunoscut şi pentru florile rare ca pot fi văzute aici, dar şi pentru multitudinea de specii de fluturi. Aici au fost consemnate pentru prima dată două specii de plante ce trăiesc numai în România: crucea voinicului şi obsiga bârsană. De asemenea, pe Muntele Tâmpa s-au descoperit aproape 35% din totalul speciilor de fluturi din ţară. Lunile iulie şi august sunt cele mai indicate dacă vreţi să admiraţi miile de fluturi care de care mai coloraţi. 

Distrus de incendii şi de ambiţia ruşilor

De-a lungul timpului Muntele Tâmpa a suferit din cauza incendiilor, dar şi al ruşilor. Incendiile de pădure de la începutul secolului al XX-lea au fost devastatoare. O mare parte din Tâmpa a fost practic despădurită. Se vedea doar stâncă. Locuitorii de atunci ai oraşului au dat dovadă de o dorinţă extraordinară. Au cărat pământ în coşurile de nuiele, mergând pe jos, şi au replantat pădurea care se vede astăzi. Muntele a mai fost agresat o dată, în 1950, când Braşovul a devenit oraşul Stalin. Pe tot muntele a fost scris numele dictatorului rus sculptat practic în brazi. Astăzi inscripţia nu se mai vede, deoarece brazii s-au amestecat cu foioase, însă, iarna, un ochi ager poate distinge numele lui Stalin. 

image

Legendele muntelui

Muntele Tâmpa este unul dintre locurile din Braşov care au cele mai multe legende. Cele mai cunoscute sunt cele care vorbesc despre existenţa unui mare lac subteran sau despre faptul că sunt nişte tuneluri ce străpung muntele. Dacă lacul nu a fost descoperit, existenţa a trei-patru tuneluri săpate în munte este reală. Astăzi, numai unul dintre ele mai este practicabil şi leagă Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetăţi. Celelalte s-au surpat în timp şi toate sunt închise pentru a se evita accidentele.

O altă legendă este legată de singura bancă săpată în piatră (foto) aflată pe aleea de sub Tâmpa. Se spune strânca din care este făcută banca s-a prăvălit din înălţime, îngropând sub ea doi amanţi care stăteau îmbrăţişaţi în acel loc. Banca a fost făcută în memoria lor în 1817.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite