Locatarii de pe Molidului se vor putea muta înapoi în locuinţe. Blocul a fost consolidat şi va fi monitorizat cu senzori

Locatarii de pe Molidului
se vor putea muta înapoi în locuinţe. Blocul a fost consolidat şi va fi
monitorizat cu senzori

Blocul a fost consolidat. FOTOAndrei Paul

Blocul de pe strada Molidului 33 a fost la un pas de prăbuşire după ce  terenul s-a surpat şi sub bloc a apărut efectiv o gaură. Primăria a finanţat lucrările de consolidare, iar blocul are acum un sistem cu senzori care pot detecta orice problem la structura de rezistenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Starea de alertă în cazul blocului de pe strada Molidului nr. 33 a fost ridicată, iar locatarii se pot  muta înapoi în locuinţe. Primăria a finalizat lucrările de consolidare a blocului care risca să se prăbuşeaşcă. Sub bloc se formase un gol după ce terenul a luat-o la vale. Toţi locatarii au fost evacuaţi în luna octombrie.

Primăria a decis să suporte lucrările de consolidare în valoarea de 119.000 de lei. Punerea în siguranţă a terenului a presupus lucrări complexe, care au cuprins execuţia a 11 micropiloţi care conţin o cantitate de apă, ciment şi bentonită, dar şi o bară de titan. Zece dintre aceştia au fost montaţi la o adâncime de 9 metri, iar unul la o adâncime de 12 metri, în aval de cavitate. După montarea pilonilor a urmat umplerea cavităţii cu un material impermeabil, care să aibă aproximativ aceeşi rigiditate cu terenul înconjurător, la care s-au adăugat şi execuţia unor injectori (micropiloţi), la adâncime de 12 m adâncime.

La finalizarea lucrărilor a fost montat un sistem de senzori, pe bloc şi în terenul din jurul blocului, pentru a monitoriza, pentru cel puţin şase luni, zona respectivă. Astfel specialiştii pot verifica orice modificare ce ar putea să apară în zona respectivă.

,,Sunt mulţumit că am reuşit să finalizăm lucrările de punere în siguranţă a terenului, pentru ca locatarii din acest bloc să se poată muta înapoi în locuinţele lor. A fost o lucrare complexă, prima de acest fel din România, şi aş vrea să le mulţumesc tuturor celor implicaţi, angajaţi ai primăriei, experţi şi constructori, pentru că au dus-o la bun sfârşit. Zilele următoare se va relua furnizarea utilităţilor, iar de săptămâna viitoare, toţi locatarii se vor putea întoarce în propriile locuinţe“, a declarat primarul George Scripcaru, la finalul înâlnirii.

 

.
 

citeste totul despre: