Liderul Jobbik le-a spus maghiarilor din România să ceară sprijin pentru autonomie teritorială

Liderul partidului de extremă-dreapta Jobbik, Vona Gabor, i-a îndemnat pe participanții la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak - EMI) să ceară sprijinul autorităţilor centrale ungare pentru susţinerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea de-a VI-a ediţie a Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal se desfăşoară în aceste zile în apropierea oraşului Gheorgheni, iar invitatul de onoare este Vona Gabor, preşedintele partidului de extremă-dreapta Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună), formaţiune extremistă recent intrată în Parlamentul de la Budapesta, şi fondator al fostei grupări paramilitare Garda Maghiară, interzisă de instanţa de la Budapesta la începutul lunii iulie 2009, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Vona Gabor i-a îndemnat pe participanţii la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal să ceară sprijinul autorităţilor centrale ungare pentru susţinerea proiectului autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

CITEŞTE ŞI APELUL DISPERAT AL ROMÂNILOR DIN SECUIME:

Arhiepiscopul Ioan Selejan: „În secuime sunt români care vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică”

"Duminică va veni în Tabără deputatul Kover Lazslo. Trebuie să obţineţi, prin presiune, o promisiune de la el în privinţa autonomiei teritoriale. Îmbrăcaţi 300 de tineri secui cu tricouri pe care să scrie autonomia secuimii, iar cel mai solid dintre ei să-l întebe dacă o sprijină sau nu, iar restul lăsaţi în seama noastră, în Parlamentul Ungariei", a afirmat Vona Gabor.

El a mai spus că susţine autonomia teritorială în Ardeal, dar că statutul său de membru în Parlamentul Ungariei îl împiediă să spună răspicat acest lucru, astfel că autonomia trebuie cerută, în forma dorită, de către cei care trăiesc în Ţinutul Secuiesc.

Preşedintele Jobbik a vorbit şi despre acordarea, începând din ianuarie 2011, a dublei cetăţenii maghiarilor din afara graniţelor, demers pe care îl susţine şi care ar oferi, în opinia sa, drept de vot maghiarilor de pretutindeni la alegerile din Ungaria.

Vona Gabor i-a criticat pe cei care au scos în afara legii Garda Maghiară şi a afirmat că această organizaţie trebuie să subziste şi să i se ofere sprijin "întrucât cei care au vrut să o arunce într-un con de umbră nu au văzut şi lucrurile bune pe care le-a făcut, sprijinul pe care l-a dat oamenilor aflaţi în necaz sau la inundaţii".

Duminică, deputatul ungar Kover Lazslo va susţine, în cadrul Taberei EMI, o prelegere cu tema "Politica naţională a noului guvern maghiar- problema cetăţeniei maghiare".

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a finanţat cu 8.000 de lei a şasea ediţie a Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal, care a început miercuri şi se va încheia duminică.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, declara corespondentului MEDIAFAX că, deşi nu împărtăşeşte ideile promovate în cadrul Taberei EMI, consideră normal ca instituţia să acorde sprijinul financiar solicitat pentru organizarea acesteia, întrucât tinerii participanţi şi părinţii acestora sunt contribuabili la bugetul judeţului.

Tabăra EMI are ca mesaj lupta pentru obţinerea autoguvernării Ardealului, coordonatorii acesteia fiind implicaţi în organizarea simpozioanelor privind mediatizarea referendumurilor autonomiste care au avut loc în 2006 -2007 în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi a celor care au avut ca scop reabilitarea scriitorului Wass Albert, catalogat drept criminal de război în România.

Conform preşedintelui Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), Soos Sandor, moto-ul ales pentru cea de-a VI-a ediţie a Taberei EMI este "Să fie cum a fost cândva".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările