Legenda de pe Tâmpa. Preafrumoasa fată care a pierit în Peştera Călugăriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera Călugăriţei se află lângă Vârful Tâmpa FOTO adevărul
Peştera Călugăriţei se află lângă Vârful Tâmpa FOTO adevărul

Peştera sau Grota Călugăriţei situată lângă literele BRAŞOV de pe Tâmpa are o legendă legată de o preafrumoasă fată şi de Marele Incendiu în urma căruia şi-a primit numele şi faimoasa Biserică Neagră.

Despre Peştera Călugăriţei de pe Muntele Tâmpa există o legendă foarte frumoasă. Grota este situată în apropierea Vârfului Tâmpa, chiar lângă literele care formează cuvântul BRAŞOV.

„Se spune că, în vremurile străvechi, la ieşire către cartierul Şchei, exista o mănăstire de călugăriţe. Mănăstirea de fete avea hramul Sfintei Ecaterina. 

Una dintre fetele care frecventau şcoala mănăstirii era fiica pălărierului Stefan Steiner, pe nume Barbara. 

Barbara era o fată frumoasă, în vârstă de 17 ani, cu părul blond, prins în două codiţe împletite care îi ajungeau până la şold. 

Într-o seară, Barbara plecă mai târziu de la mănăstire, care, în acea vreme, era în afara cetăţii. Soldaţii care apărau poarta cetăţii o prinseră pe fată şi o necinstiră. 

Fata rămase însărcinată şi născu un băiat pe care îl numi Thomas. 

Anii au trecut, iar Thomas crescuse mare, era acum un băiat de 15 ani. Mama lui se hotărî să-l trimită ca ucenic în tâmplărie. Thomas intră ucenic la unul dintre cei mai buni tâmplari din cetate, pe nume Kreisch. Kreisch se ataşă repede de băiat, căci era un băiat foarte isteţ. 

Într-una din acele zile se ivi un vânt puternic asupra cetăţii, iar acoperişul Bisericii Sfânta Maria (Biserica Neagră) fusese greu afectat. Kreisch îsi luă echipa si se apucă de reparat acoperişul bisericii. Kreisch punea laţii, iar Thomas îi dădea ţiglele la mână. La un moment dat, Thomas scăpă o ţiglă din mână, se întinse după ţiglă si căzu de pe acoperiş.

Lui Kreisch îi păru tare rău după ucenic, aşa că îi comandă o mică statuie din piatră pe care o aşeză exact în locul de unde a căzut băiatul. Barbara suferi mult după băiat. 

După cum se prevedea în dieta de la Făgăraş, patru cetăţi urmau să fie ocupate de imperiali. Între acestea, şi Braşovul. Locuitori cetăţii s-au răzvrătit împotriva autorităţilor care voiau să dea cetatea pe mâna oştilor imperiale sub comanda generalului Veterani. Dar rebeliunea a fost înăbuşită, iar capii rebeliunii au fost executaţi. 

Printre aceşti capi ai rebeliunii a fost şi tatăl Barbarei, bătrânul pălărier <cu plete de aur>, Ştefan Steiner, de 85 ani, care a fost condamnat şi executat. 

Barbara, de supărare, fugi din cetate sus pe Tâmpa, unde se ascunse într-o grotă. Nu după mult timp, în cetate, în capătul de jos al străzii Cetăţii (Castelului) izbucni un incendiu, care, ajutat de un vânt puternic, cuprinse toată cetatea şi muntele Tâmpa. 

În acest mare incendiu îşi găsiră moartea vreo sută de oameni, printre care şi Barbara. Cum nici măcar scânduri nu se mai puteau găsi, au fost înmormântaţi la groapa comună, înfăşuraţi în covoare sau pânze. În urma acestui incendiu, Biserica Sfânta Maria şi-a primit numele de Biserica Neagră. Grota de pe Tâmpa a rămas în amintirea oamenilor sub denumirea de Grota Călugariţei”, spune legenda relatată în cronici. 

Şi astăzi există pe Biserica Neagră o statuie a unui copilaş care stă să cadă. Grota se află pe Muntele Tâmpa, în apropierea literelor care formează cuvântul Braşov şi de unde Braşovul poate fi admirat de la altitudinea de aproape 1.000 de metri (Vârful Tâmpa are 960 de metri şi se află la aproape 400 de metri deasupra oraşului).

Vă recomandăm să mai citiţi:

Urşii de la Libearty Zărneşti au prezis: primăvara e aproape. Asta spune tradiţia de la Întâmpinarea Domnului VIDEO

Administratoarea unui centru al Protecţiei Copilului Braşov a stat 20 ani în funcţie cu o diplomă de Bacalaureat falsă. Ce a decis conducerea

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite