Lacune ale ordonanţei privind urşii agresivi: motivul pentru care medicii veterinari ar trebui să devină lunetişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii veterinari ar trebui să devină lunetişti pentru aplicarea OUG privind urşii FOTO wall-street
Medicii veterinari ar trebui să devină lunetişti pentru aplicarea OUG privind urşii FOTO wall-street

Unele acte normative din România sunt făcute în grabă, fără să se ţină seama de părerea specialiştilor din domeniile implicate. Astfel, medicii veterinari ar trebui să deţină permis de port-armă şi să fie buni ochitori ca să tranchilizeze urşii

Multe acte normative emise în România sunt insuficient de clare sau chiar nu pot fi aplicate aşa cum s-a dorit, în  lipsa unor norme metodologice de aplicare, în momentul în care acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Este şi cazul Ordonanţei de Urgenţă pentru vânarea urşilor care ajung în comunităţi şi devin agresivi, act normativ făcut la repezeală, desi problema acestor animale este veche de ani de zile. 

Ordonanţa de urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor în intravilanul localităţilor este binevenită, dar are unele lacune care nu o fac aplicabilă eficient, este concluzia la care au ajuns reprezentanţii instituţiilor braşovene cu competenţe în gestionarea situaţiilor alarmante iscate de animalele sălbatice.

„Am făcut o analiză a Ordonanţei de Urgenţă şi a modalităţii de aplicare a acesteia şi s-au constatat anumite lipsuri şi lacune pe care Ordonanţa urmează, ulterior, să le completeze, în termen de 60 de zile”, a precizat prefectul Braşovului Cătălin Văsii. Potrivit sursei citate, nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă ar fi fost consultaţi specialiştii şi toţi cei implicaţi în acest proces. 

Puţini medici veterinari

Mai multe dintre problemele constatate de specialiştii braşoveni sunt legate de medicii veterinari. Aceştia nu pot fi obligaţi să încheie contract cu unitatea administrativ-teritorială, cei cu pregătire în cazul animalelor sălbatice şi competenţe pentru tranchilizarea urşilor sunt mult mai puţini decât este nevoie, nu au permise de port-armă şi nu dispun de puşti pentru tranchilizare. 

În aceste condiţii, cel puţin până la remedierea problemelor din Ordonanţa de Urgenţă care trebuie să fie făcută în următoarele două luni, vor fi aplicate tot procedurile existente în acest moment. 

„Îmbucurător este că în judeţul Braşov avem o procedură aprobată încă la începutul anului 2020 care este aplicabilă, funcţionabilă şi care reprezintă o modalitate importantă de a acţiona în cazul acestor evenimente. Pentru perioada următoare vom merge pe această procedură, până când Ordonanţa de Urgenţă va fi completă şi eu cred că această modalitate va avea succesul pe care l-a avut şi până acum”, a mai arătat Cătălin Văsii. 

La începutul anului trecut, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o procedură de acţiune în cazul ursilor care produc pagube sau victime. Astfel, mai multe instituţii, între care DSVSA şi Jandarmeria, colaborează pentru ca urşii să fie tranchilizaţi atunci când sunt relocaţi.

Şi primarii de pe Valea Prahovei s-au plâns de Ordonanţa de Urgenţă care lasă pe umerii administraţiei publice locale responsabilitatea privind împuşcarea sau relocarea urşilor, spunând că este confuză şi inutilă deocamdată, în condiţiile în care Guvernul nu a emis şi normele de aplicare ale ordonanţei.

OUG prevede că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace. În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. însă dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Exemplul „francezului din Cobor”, stabilit în România. „Am dorit o viaţă diferită de cea din Occident”

Controverse despre imnul României. Altcineva ar fi compus „Deşteaptă-te, române!”, nu Anton Pann

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite