Lacul Roşu, singurul loc din România în care s-a „scufundat“ o pădure. Apa lacului, înroşită de sângele îndrăgostiţilor răpuşi de Muntele Ucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul Roşu este situat în Harghita, în Carpaţii Orientali, la 26 de kilometri de Gheorgheni. Este locul unde Transilvania se întâlneşte cu Moldova şi oferă peisaje de vis şi o atracţie unică: o adevărată pădure scufundată.

Dacă geologii au o teorie clară despre cum s-a format cel mai mare baraj natural al României, localnicii vă pot povesti legendele locului, care de care mai sângeroase. Din acest motiv, muntele de lângă lac ne numeşte Muntele Ucigaş.

Una dintre legende spune că în zonă trăiau o fată săracă, adoptată din milă de o bătrână şi un băiat foarte bogat, singur la părinţi. 

Cei doi s-au îndrăgostiti nebuneşte la prima vedere, dar părinţii băiatului nu au fost de acord cu căsătoria. Nici rugăminţile şi nici lacrimile îndrăgostilor nu l-au putut îndupleca. Tinerii au decis să fugă în lume, iar părinţii băiatului au înnebunit de furie. Au blestemat-o pe fată fără să se gândească că şi fiul său va deveni o victimă. În drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului. O stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.

O altă legendă, la fel se dângeroasă, are la bază tot o poveste de iubire. O fată extrem de frumoasă pe nume Eszter s-a îndrăgostit nebuneşte de un băiat pe care l-a întâlnit la un târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar din păcate băiatul a fost luat în armată, iar fata l-a aşteptat în zadar. Foarte tristă, Eszter mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac să ia apă şi plângea de dorul flăcăului. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar care i-a promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat. Fata l-a refuzat, dar tâlharul a încercat că o forţeze să îi devină soţie. Se spune că Eszter a cerut ajutorul munţilor ca să scape şi imediat s-a pornit o furtună. Cei doi au fost îngropaţi sub stânci. Se spune că în acel loc s-a format Lacul Roşu de astăzi.

O a treia legendă spune că în zonă a fost o strână, iar în timpul unei mari furtuni ciobanii au vrut să se adăposteacă în Muntele Ucigaş. Acesta însă i-ar fi îngropat cu tot cu oile lor şi aşa a apărut lacul. 

Un loc unic în România

Lacul Roşu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România. Dincolo de aceste legende există date ştiinţifice care arată cum s-a format exact lacul. Format în 1838, Lacul Roşu este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoş, cunoscut şi sub numele de Muntele „Ucigaş“. Acest fapt este susţinut de Franz Herbich, un geolog recunoscut în Ţinutul Secuiesc. Formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică şi în februarie şi a dislocat bucăţi uriaşe de strâncă de pe versanţi. Odată cu prăvălirea stâncilor o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Şi astăzi se mai văd cioturile brazilor care răsar din apă, fapt care fac Lacul Roşu unic în România.

image

„Lacul Roşu s-a format relativ recent şi are 177 de ani. 1838 a fost un an cu furtuni foarte puternice şi cutremure, care au dus la o alunecare de teren a unuia dintre versanţii muntelui din zonă. Apele au inundat o vale în care se afla o pădure de brazi şi aşa s-a format lacul. Culoarea roşie a fost dată de argila din compoziţia stâncilor care s-au prăvălit de pe munte“, a spus Adrian Vasiliu, geolog.

Lacul Roşu se întinde astăzi pe 11 hectare şi are o adâncime care ajunge şi la 9,6 metri. Este una dintre atracţiile turistice ale Harghitei.  În zonă există locuri de cazare la hoteluri şi pensiuni. Preţurile sunt între 100 şi 150 de lei pe noapte.  Turiştii pot face şi plimbări cu barca pe lac şi pot vedea de aproape trunchiurile copacilor care ies din adâncul apei. O barcă se poate închiria cu 15 lei.

Pe aceeaşi temă:

Misterele singurului lac vulcanic din România. Lacul Sfânta Ana, de la legenda sacrificiului fecioarei la mirosul din aer care anunţă ploaia

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

VIDEO Cetăţile Braşovului, pline de mister. Povestea bastionului «gulagului» românesc şi a „Fecioarei de Fier“ cu care erau torturaţi deţinuţii politic

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite