Lac artificial la Veneţia, un proiect de amploare în Braşov

Lac artificial
la Veneţia, un proiect de amploare în Braşov

Barajul ar ajuta pe prevenirea inundaţiilor generate de revărsarea Oltului. FOTOAdevărul.

Una dintre cele mai mari investiţii în infrastructură din judeţ este construirea barajului de la Mândra, care va duce la apariţia lacului artificial Veneţia, scrie newsbv.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul comunist din 1987 a decis să demareze această investiţie de anvergură, strategică la nivel naţional, care avea iniţial dimensiuni mult mai mari. Barajul deversor va avea trei deschideri de 10×16 m! Conform proiectului iniţial, coada lacului pleca de la Hoghiz – Homorod – Ungra – Cuciulata – Comăna – Crihalma – Veneţia de Jos – Ticuşu Nou – Părău – Şercaia – Hălmeag – Mândra. Capacitatea maximă de înmagazinare a lacului era de 338 de milioane de metri cubi, mai scrie newsbv.ro.

Lacul va rezolva problemele reglării debitului Oltului în aval şi ţine de strategia Dunării la nivel european: pe lângă prevenirea efectelor inundaţiilor sau secetelor, dar şi pentru asigurarea apei potabile de calitate. Apoi, se poate rezolva problema irigaţiilor pe o suprafaţă foarte mare. Datorită structurii geografice, se poate asigura prin cădere liberă, deci fără costuri de eneregie pentru pompare a apei, suficientă apă pentru o treime din zona de câmpie din Sudul Carpaţilor. Şi acum mai există reţeaua de canale făcute pe vremea regimului comunist, iar cu un minim de intervenţie poţi să duci apă în Sud de Râmnicu Vâlcea“, a declarat în exclusivitate, pentru newsbv.ro, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: