La doar 15 ani, alpinista Crina Popescu a început o expediţie de 2 luni în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinista de 15 ani a plecat ieri într-o expediţie de două luni în America de Nord, unde va urca doi dintre cei mai înalţi munţi ai continentului, vulcanul Pico de Orizaba (5.636 m) şi vârful McKinley (6.194 m). Alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, şi de alţi doi alpinişti, Coco va merge întâi în Mexic, pentru a urca vulcanul, apoi, doar ea şi tatăl ei vor pleca în Alaska, pe cel mai înalt vârf al continentului.

„Adevărul": Scriai pe blogul tău că în ascensiunea pe McKinley dificultatea nu este atât altitudinea, cât frigul de la Cercul Polar de Nord. Cum faci faţă temperaturilor extreme?

Crina Coco Popescu: Dacă ţi se face frig, e rău. Noi avem echipament foarte bun, ştim cum să mergem, când să mergem să fie bine. Cel mai frig mi-a fost în Aconcagua (2009), în ziua de vârf mi-au îngheţat mâinile puţin. Dar am luat alte perechi de mănuşi, mi-am pus trei, patru straturi şi a fost bine. Eu mă adaptez foarte bine la altitudine. De prima dată când am fost în Alpi, la 10 ani, pe Dente del Gigante
(4.014 m). Apoi pe Mont Blanc, la fel. N-am păţit până la Cho Oyu (un optmiar pe care a urcat, în 2009, doar până la 6.700 de metri) să-mi fie rău de altitudine. M-a durut capul foarte tare, am încercat, am mai încercat o dată şi nu, nu am putut.

Mai citiţi şi:

Cum a fost evacuat ca în filme, din Himalaya, cel mai bun alpinist român

Puştoaică de 15 ani, pe cel mai înalt vârf din Oceania

VEZI GALERIE FOTO

Ticu Lăcătuşu, pe schiuri în Groenlanda

Cum te antrenezi pentru expediţiile pe munte? Îţi mai rămâne timp pentru altceva?

Dimineaţa, şcoală, iar după-amiaza, antrenament şi învăţat. M-am obişnuit ca după-amiaza să ieşim la căţărat, la bicicletă, la alergat. În clasa a VII-a am învăţat după-amiază, atunci era mai greu, ieşeam dimineaţa la alergat, dar seara, când era de învăţat, nu-mi mai ardea mie. În weekend facem ture pe munte de 8, 10, 12 ore. Atunci când eşti pe munte, când mergi, nu ţi se pare că trec greu. Zici „ok, trec 12 ore", te bucuri de ce vezi, de ce faci. Ideea este să tragi tare la antrenamente şi atunci când ajungi pe munte să fii fericit că eşti acolo şi să încerci să trăieşti momentul. Cum merg oamenii la mare şi stau şi admiră fiecare floricică, aşa suntem şi noi, cum vedem un vârf nou, ne întrebăm ce-i acolo.

Vei continua să urci alături de tatăl tău?

Nu ştiu, o să urcăm cât o să ne înţelegem, nu prevăd o ceartă la orizont. O singură dată am urcat fără tata în vârf. De fapt, am fost cu Radu Teodorescu şi cu Daniela Teodor pe Kazbek, în Georgia. Acolo a fost prima dată când am plecat de acasă fără tata şi ne-am întâlnit în Istanbul. Dar pe Ojos del Salado (6.893 m, America de Sud), Daniela n-a mai putut urca, tata a rămas cu ceilalţi membri ai echipei în tabăra de bază, pentru că nu se aclimatizase, şi Radu a urcat până la 6.500. De acolo, eu am spus „Radu, eu trebuie să urc". Ştiam că pot şi vedeam acolo vârful, „am ajuns până aici, cum să cobor?". Tata a vorbit cu Radu prin staţie. După un moment de tăcere, m-a lăsat să urc. Pentru mine a însemnat mai mult faptul că a avut încredere în mine decât faptul că eu am urcat pe acel vârf.

Ai un model între alpinişti, admiri pe cineva?

Nu pot să zic că am. Încerc să iau partea bună din fiecare. M-a impresionat foarte mult o femeie din Nepal, care trăieşte la 4.000 de metri, într-un sat cu patru, cinci case, cu familia ei, copiii, mama, soţul, cu grădina, cu iacul. Este foarte fericită acolo unde e ea. Nu duce lipsă de nimic din ce avem noi, televizor, calculator. Nu era nefericită. Ştie că atâta are, nu vrea mai mult. Eu întotdeauna m-am gândit aşa, dacă eşti nefericit cu ce ai, normal că n-ai să ai mai mult. Eu fac ce-mi place şi asta este tot ce contează.

"Pe munte ştii că eşti singur. Suntem o echipă, ne ajutăm unul pe altul, dar nu e bine să te bazezi pe ajutorul celuilalt, chiar dacă ştii că o să-l primeşti."

Urcă pe munte de la şase ani împreună cu tatăl ei

image

Crina Coco Popescu (foto) avea şase ani şi jumătate când a urcat prima dată pe munte, alături de tatăl ei, preşedintele Clubului Montan Altitudine. Au plecat de la Diham (Bucegi) şi au tot urcat până au ajuns la Vârful Omu, la peste 2.500 de metri altitudine.

La 10 ani a ajuns prima dată în Alpi, iar la 12, în Himalaya, unde a văzut Everestul din tabăra de bază. La 15 ani, Coco are deja în palmares şase vârfuri pe care a bătut recordul de vârstă.

Cele şapte vârfuri şi cei şapte vulcani

De când avea 13 ani şi a văzut, într-o după-amiază, pe ecranul computerului tatălui, site-ul circuitului „Seven Summits" -  cel mai înalt vârf de pe fiecare continent -, şi-a pus în minte să devină cea mai tânără alpinistă care-l termină. Între timp, a început şi circuitul celor mai înalţi vulcani din lume, „Seven Volcanoes".

McKinley va fi al cincilea vârf din „Seven Summits", iar Pico de Orizaba, al şaselea vulcan. Pentru a termina circuitele, Coco mai are de urcat vârfurile Vinson (Antarctica) şi Everest (Asia), şi vulcanul Sidley (Antarctica). Următoarea ei expediţie va fi în Antarctica, la finalul acestui an.

Are în plan să urce şi Everestul, în perioada martie-iunie 2011, până împlineşte 16 ani şi jumătate, pentru a bate recordul de vârstă pentru „Seven Summits" deţinut în prezent de un băiat de 17 ani.

Alin Totorean, Indiana Jones de Arad dezvăluie viața nevăzută a Etiopiei

Doi alpiniști arădeni lansează filmul primei lor expediții în Kilimanjaro

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite