La Braşov nu se vor mai face anul acesta teste papanicolau gratuite

La Braşov nu se vor mai face anul acesta teste papanicolau gratuite

Toate femeile ar trebui să facă testul cel puţin odată la doi ani. FOTOAdevărul.

Deşi cancerul de col uterin este principal cauză de mortalitate la femeile de până în 45 de ani, autorităţile au descis să restrângă programul naţional doar la zona capitalei.

În 2012 testele gratuite s-au făcut şi la Braşov. Screening-ul pentru cancer de col uterin se va face însă în 2013 doar în Bucureşti. Va fi extins şi în restul ţării, dar din 2014 încolo, pe o perioadă de trei ani, promit autorităţile. Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care se poate vindeca 100% dacă boala este descoperită la timp. Testul babeş papanicolau este singura analiză care poate face acest lucru. .

Prima cauză de mortalitate la femei în România

Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de deces a femeilor cu vîrste între 15-45 ani la nivelul Uniunii Europene, după cancerul mamar. În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 15.000 de decese. Anual, în România sînt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor OMS, România se situează pe primul loc în Europa atît în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin – 29,9 /100.000 femei, cît şi rata mortalităţii datorată acestui tip de cancer - 12,06/100.000 femei, care este de 6 ori mai mare decît media din statele membre ale Uniunii Europene. Totodată, cancerul de col uterin reprezintă şi prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de vîrstă 25 – 44 de ani, constituind o problemă de sănătate publică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: