La Braşov se construiesc case mai mici şi tot mai puţine. Vilele din centru au preţuri mai mici cu sute de mii de euro

La Braşov se construiesc case mai
mici şi tot mai puţine. Vilele din centru au preţuri mai mici cu sute de mii de
euro

Braşovenii îşi construiesc locuinţe mai mici. FOTOArhivă.

Criza a afectat puternic sectorul imobiliar, fapt care a dus scăderea drastică a numărului de autorizaţii de construcţie. Nici braşovenii nu mai sunt la fel de pretenţioşi. Îşi construiesc locuinţe mai mici pentru a reduce costurile.

Ştiri pe aceeaşi temă

În judeţul Braşov, în luna decembrie 2012, s-au eliberat 44 autorizaţii de construire pentru clădirirezidenţiale, în scădere 34,3% comparativ cu luna decembrie 2011. În anul 2012 s-au eliberat 820 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 8,8% faţă de anul 2011.

Suprafaţa medie utilă a unei locuinţe din clădiri rezidenţiale pentru care s-a eliberat autorizaţie a scăzut de la 154,7 m2 în decembrie 2011 la 138,6m2 în decembrie 2012. Ponderea autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale din judeţul Braşov în decembrie 2012, din totalul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale din România a fost de 1,9%.

Cele mai multe autorizaţii de construire au fost eliberate de Consiliul Local al Municipiului Braşov (13), Consiliul Local al Comunei Sânpetru (7), Consiliul Local al Comunei Hărman (5), împreună reprezentând 56,8% din totalul autorizaţiilor de construire din judeţul Braşov.

Judeţul Braşov, în luna decembrie 2012, se situează în clasamentul descrescător pe ţară al judeţelor, după numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate, pe locul 20. La nivelul Regiunii Centru, judeţul Braşov ocupă locul 3 după Sibiu şi Mureş.

Ieftiniri de sute de mii de euro  la vilele din centrul oraşului

Portalul imobiliare.ro a făcut un top al celor mai mari ieftiniri din domeniu. În Braşov, o vilă situată în apropiere de Piaţa Sfatului costă acum 490.000 de euro – cu 295.000 de euro mai puţin faţă de începutul anului. Proprietatea, promovată ca locuinţă „inteligentă”, este dotată cu o serie de facilităţi, precum încălzire prin pardoseală cu senzori de căldură, panouri solare, sistem de supraveghere etc. Construită în anul 2008, vila are o suprafaţă utilă de 265 de metri pătraţi şi dispune de cinci camere şi un teren de 43 de metri pătraţi.

O ieftinire de 126.000 de euro a fost consemnată în acest an de o vilă din centrul istoric, al cărei preţ actual este de 269.000 de euro. Casa are o suprafaţă utilă de 300 de metri pătraţi, teren de 250 de metri pătraţi şi necesită derularea unor lucrări de renovare, mai scrie imobiliare.ro.Şi apartamentele din Braşov sunt la cel mai mici preţ din ultimii patru ani.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: