„Jurassic Park“ din fonduri europene la Cetatea Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul
de la Râşnov va fi asemănător cu cel care există acum în Austria. FOTO:
http://styrassicpark.at
Parcul de la Râşnov va fi asemănător cu cel care există acum în Austria. FOTO: http://styrassicpark.at

Proiectul beneficiază de o finanţare europeană de 4,5 milioane de euro. În acordarea banilor a contat foarte mult faptul că Râşnovul este staţiune de interes naţional, titulatură obţinută la finalul anului 2012.

Parcul cu dinozauri de lângă Cetatea Râşnov va fi construit de o companie privată, repectiv HCL Sfântu Gheorghe. Proiectul este unic în România şi Europa de Est. În acest moment mai există un singur astfel de parc în Austria. Pentru Europa de Est lupta s-a dat între România şi Ungaria. Uniunea Europeană avea finanţare pentru un singur proiect în această zonă, iar finanţarea a fost câştigată de ţara noastră pentru că Râşnovul este staţiune de interes naţional, iar cetatea din localitate atrage peste 300.000 de turişti pe an. Pentru Europa de Sud, o finanţare similară a fost obţinută de Croaţia.

Dinozauri de 10 metri înălţime

Lucrările la parcul de dinozauri au început acum câteva zile, iar investiţia va fi finalizată la sfârşitul anului. În parc se vor construi 80 de dinozauri din fibră de sticlă, dintre care 20 vor fi în mărime naturală (3-10 metri), iar prin gura unuia dintre ei se va intra în incintă. Parcul cu dinozauri va avea o sală de conferinţe, un restaurant, locuri de joacă penctru copii, o sală pentru proiecţii de filme despre evoluţia dinozaurilor, dar şi un spaţiu pentru laser shooting într-un decor de „Jurassic Park“. Vor fi şi 60 de locuri de cazare, toate suspendate la nivelul coroanei arborilor pentru ca „dinozaurii să nu ajungă la turişti“.

Râşnovul mizează pe turism

Compania privată care va derula investiţia a ales Râşnovul deoarece aici a găsit deschidere şi sprijin din partea autorităţilor locale. Oraşul a crescut mult în ultimii ani. Pe lângă cetatea care este foarte cunoscută şi care va avea din toamnă un lift înclinat (cremalieră) finanţat cu 13 milioane de lei tot de UE, staţiunea mai dispune şi de o bază pentru sporturile de iarnă (sărituri cu schiurile, biatlon, schi fond), dar şi de mai multe trasee montane de agrement. În plus, anul acesta a început transformarea centrului istoric în zonă exclusiv pietonală. Râşnovul este oraşul care atrage cei mai mulţi turişti din Regiunea Centru, după municipiul Braşov.

„Asemenea atracţii turistice, precum «Parcul cu Dinozauri» sunt ideale pentru turiştii aflaţi în trecere prin Râşnov sau prin localităţile din zonă. Este ştiut faptul că Râşnovul are o agendă culturală bogată. Cu ajutorul proiectelor care sunt în curs de realizare, sperăm să-i ţinem cel puţin o săptămână pe turişti în zonă, fie că sunt interesaţi de evenimentele culturale, fie că vor să viziteze cetatea sau celelalte atracţii pe care oraşul le oferă“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Pe aceeaşi temă:

Râşnovul intră în şantier în scop turistic

Staţiunea Râşnov. Cenuşăreasa care a devenit vedetă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite