Junii ies duminică la jocul strămoşesc de la Şargu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii  din Cacova (Şcheii Braşovului) împreună cu Uniunea  Junilor din Şchei şi Braşovechi organizează duminică, 22 mai 2014, tradiţionalul Joc strămoşesc de la Şargu (str. General Moşoiu 27 – la Crucea de la Şargu). Braşovenii şi turiştii sunt invitaţi la una dintre cele mai vechi sărbători ale comunităţii din Şchei, atestată încă dinainte de 1830.

În Şcheii Braşovului sunt organizate patru jocuri strămoşeşti, câte unul pentru tinerii şi băiatele din fiecare zonă a cartierului. Spre deosebire de alte zone alte ţării unde jocul a dispărut din calendarul activităţilor tradiţionale, în Şchei acesta şi-a păstrat însemnătatea, funcţiile şi popularitatea fiind organizat de către Juni, Tinerii din Cacova şi familiile fetelor care sunt invitate la jocul strămoşesc.

Jocul strămoşesc din Cacova este organizat prin tradiţie în fiecare an, în a doua Duminică după Duminica Tomii, fiind unul dintre rarele momente din când braşovenii pot vedea fetele din Şchei în costumul de sărbătoare şi vechiul port tradiţional al Junilor Rosiori, cu căciula cu ţoc şi pene de curcan.

Sărbătoarea începe pe la orele nouă, când Tinerii se adună la casa vătafului, unde sosesc şi lăutarii. Acolo se formează o coloană de tineri, îmbrăcaţi în haine româneşti de sărbătoare, care coboară în Piaţa Unirii. Uliţele răsună de muzica lăutarilor, la fel şi Piaţa Prundului unde tinerii joacă hora junilor şi aruncă buzduganul. La orele 10.30 Tinerii părăsesc piaţa, urcând spre Crucea de la Şargu.

Odată ajunşi pe platoul unde va avea loc jocul, tinerii din Cacova se prind din nou în  hora junilor, îndeplinesc ritualul aruncării buzduganului,  apoi ies din platoul de la Şargu, în ordinea venirii şi în sunetele marşului şi se îndreaptă spre casele unde tinerele îi aşteaptă înveşmântate în “hainele româneşti”.

Pe la orele 13-13.30 are loc un alt moment însemnat “Aducerea fetelor la joc”; perechile de tineri sosesc la Crucea de la Şargu în acordurile marşului şi în sunete de aplauze. Fiecare pereche înconjoară bradul de trei ori pentru ca fetele să-şi etaleze ţinuta.

După acest moment începe prezentarea jocurilor, întâi străvechea horă a junilor, apoi alte dansuri  ca breaza, ardeleana, braşoveanca, sârbe şi brâul aşa cum se joacă ele în Şchei. Prezentarea jocurilor continuă până pe la orele 16.00, când tinerii şi perechile lor părăsesc platoul de la Şargu.

Perechile se întorc la Şargu pe la orele 17.00  schimbate în haine elegante de banchet sau de bal, Această parte a jocului constituie de fapt balul, la care este invitată toată mulţimea prezentă. Adesea se încinge o petrecere care continuă până la lăsarea întunericului.

Evenimentul cultural traditional este organizat cu  sprijinul financiar al Primariei Brasov. Braşovenii sunt  aşteptaţi să vină în număr cât mai  mare la  acest eveniment deosebit şi să petreacă duminica alături de scheieni  într-un mod mult mai  atractiv decât obişnuitul mers la grătar.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite