Iulian Florea foloseşte tehnologia japoneză în invenţiile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a făcut facultatea în Japonia şi îşi continuă studiile în Finlanda. Braşoveanul este creatorul unui soft care traduce caracterele japoneze în limba engleză.

După terminarea liceului, tânărul a obţinut o bursă oferită de guvernul japonez şi a ales să urmeze cursurile Facultăţii de Telecomunicaţii din Sendai. Timp de cinci ani, Iulian Florea a trăit şi a învăţat în Japonia, reuşind să se adapteze unei culturi complet diferite de a noastră.

Japonezii te învaţă japoneza, fără sa îţi traducă niciun cuvânt. Este un sistem foarte dur şi greoi, pentru că nu îţi poţi da seama despre ce e vorba. 90% dintre studenţi sunt japonezi. Eu am avut doar câţiva colegi de altă naţionalitate", explică braşoveanul.

Iulian Florea a fost nevoit să se adapteze nu doar culturii japoneze, ci şi vremii capricioase din Osaka. „Am prins trei cutremure şi două taifunuri. Toate clădirile din Japonia sunt proiectate să reziste la cutremure de şapte grade. Nu am intrat în panică, pentru că prinsesem cutremure şi în România, însă am avut colegi care s-au speriat îngrozitor", spune tânărul.

Tehnologie de ultimă  oră

Braşoveanul s-a adaptat cu uşurinţă regimului alimentar urmat de japonezi. „Mâncarea japonezilor este foarte sănătoasă. Folosesc multă soia, dar şi orez, peşte crud şi alge. După fiecare masă, japonezii beau ceai verde care este foarte benefic pentru organism.  Bătrânii fac sport şi se menţin în formă. Se simt jigniţi dacă le oferi locul în autobuz, e ca şi cum le-ai spune că au probleme de sănătate datorate vârstei", spune râzând Iulian Florea.

Tânărul a avut la dispoziţie în facultate cele mai moderne echipamente şi tehnologii. „În facultate, aveam la dispoziţie un calculator alcătuit din 50 de Playstation 3, pe care îl foloseam pentru studiu. Aparatura pe care o au japonezii în universităţi este de calibru, alcătuită din toate noutăţile de pe piaţa tehnică, iar profesorii au la activ invenţii care au revoluţionat tehnologia", îşi aminteşte braşoveanul.

Student model

Braşoveanul a avut rezultate foarte bune de-a lungul facultăţii. În 2006, românul, împreună  cu doi columbieni au creat un robot, iar Iulian Florea şi-a propus să perfecţioneze tehnologia acestuia. Pentru că profesorii săi nu au fost foarte receptivi, tânărul s-a hotărât să îşi continue studiile în Finlanda, una dintre ţările care încurajează inovaţia. Foarte repede Iulian, Florea a obţinut echipament şi un spaţiu de lucru de la guvernul finlandez pentru a crea un soft, gândit pentru Iphone.

Prin intermediul programului, telefonul recunoaşte şi traduce fotografiile semnelor din limba japoneză.  „Am în plan mai multe proiecte pe care le voi pune în practică. Primul de acest fel este un traducător universal, un fel de dicţionar mobil care să facă corelaţia între limbile lumii", adaugă  tânărul. Iulian Florea spune că ar dori să lucreze la proiectele sale împreună cu românii pasionaţi în domeniu.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales Japonia pentru studii?

Românii au un sistem foarte bun de învăţământ, la nivel teoretic. Eu am vrut să studiez pe partea tehnică. Japonia reprezintă vârful de lance, în materie de aparatură.

Cum ţi s-a părut România după cinci ani trăiţi în Japonia?

Oamenii sunt foarte prietenoşi şi deschişi. Sunt uşor de abordat şi volubili. Românii au ce povesti şi ştiu să povestească. Japonezii sunt oameni foarte urbani, obişnuiţi să lucreze şi câte 20 într-o încăpere, fără probleme. Mi-au lipsit aceste însuşiri ale românilor şi m-am bucurat să îi reîntâlnesc. 

Ce-i place

„Îmi plac calculatoarele şi tot ce ţine de tehnică, dar îmi place să şi merg cu bicicleta. Îmi place să călătoresc şi să iau contact cu diverse culturi. Numai aşa pot vedea interpretarea pe care o dau cei care aparţin altei culturi lucrurilor cunoscute, familiare pentru noi".

Ce nu-i place

„Nu îmi place faptul că românii vorbesc tot timpul rău despre ţara lor. Ca peste tot, sunt şi lucruri bune, şi rele, nu este totul rău şi e păcat că «ne promovăm» astfel. Nu îmi plac ideile preconcepute şi nici oamenii care se cred mai grozavi decât alţii". 

Profil

Născut. 16 mai 1984, Braşov

Studii. Universitatea „Tohoku"  Sendai, specializarea Telecomunicaţii

Familie. Necăsătorit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite