Ioan Nan, cel mai titrat schior român la slalom

Sportivul braşovean nu are rival în România la schi alpin slalom şi slalom uriaş, având în palmares peste 20 de titluri de campion naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ioan Gabriel Nan a început sportul de performanţă cu aproape 25 de ani în urmă, atunci când s-a legitimat la Clubul Sportiv Teleferic Braşov, unde a fost pregătit de tehnicianul Puiu Garcea. Chiar dacă la doar cinci ani sportivul braşovean nu ştia prea multe despre schi, după câţiva ani a apărut plăcerea pentru sporturile de iarnă. Paralel, pentru a avea o condiţie fizică de invidiat, schiorul a practicat fotbalul şi înotul.

„Deşi practic acest sport de 25 de ani, nici măcar o secundă nu m-am plictisit de schi. Îmi place foarte mult ceea ce fac şi schiez cu acelaşi entuziasm pe care l-am avut în prima zi. Chiar am emoţii mari la fiecare concurs, indiferent de importanţa lui", a menţionat sportivul care, în prezent, este legitimat la CS Dinamo unde se antrenează sub îndrumarea lui Florin şi Dan Cristea.

Primul concurs extern

Ioan Nan a avut rezultate remarcabile şi la juniori, câştigând concursuri cu grad mare de dificultate, destinate seniorilor. Braşoveanul a efectuat prima deplasare externă cu ocazia Cupei Mondiale a copiilor, eveniment desfăşurat în Italia. „A fost o experienţă de neuitat, mai ales că în acele vremuri nu aveam foarte multe concursuri în străinătate. Finanţarea pentru deplasări o primeam din partea clubului şi a Federaţiei Române de Schi, iar o parte din buget era asigurată de sponsori", a precizat braşoveanul.   

Pregătire în Austria

Pentru a avea rezultate pe măsură, Ioan Nan se pregăteşte riguros an de an, fiind aproape opt luni pe an în cantonament sau la concursuri. „Pe durata verii mă pregătesc 2-3 luni în ţară, iar circa două luni mă antrenez în Austria, în funcţie de posibilităţi. Iar iarna, din octombrie până în mai, sunt numai în cantonament", a explicat tânărul.

Experienţa Vancouver

Ioan Nan a fost unul dintre reprezentanţii României la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver, de la începutul acestui an. După ce a fost extrem de aproape să se califice la Olimpiadă şi acum patru ani, la Torino, braşoveanul şi-a îndeplinit visul prin prezenţa în Canada. „Când am văzut că m-am calificat la Olimpiadă, am trăit cel mai frumos moment al carierei. Jocurile Olimpice reprezintă visul suprem pentru orice sportiv. În calificări am fost nevoit să termin între primii 500 de sportivi ai lumii la categoria mea, în contextul în care eram 3.000 de schiori. Majoritatea contracandidaţilor venea din ţări cu tradiţie în acest sport, precum Norvegia, Canada, Austria sau Suedia", a povestit românul, care a rămas impresionat de organizarea canadienilor.

„Canada este cea mai frumoasă ţară pe care am vizitat-o până acum. Oamenii sunt cu totul deosebiţi, iar în Satul Olimpic toţi veneau la noi să ne salute şi să ne ceară autografe. Atmosfera era cu totul specială", a conchis Ioan Nan, cel care s-a clasat pe locul 49 la slalom uriaş şi a fost aproape de primii 25 la slalom special.   

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri ai pentru viitor?

Vreau să particip la Olimpiada de iarnă din 2014, de la Soci. Mă simt pregătit să evoluez la cel mai înalt nivel încă patru ani.

Cum vezi viitorul schiului românesc?

Din păcate, acest sport este destul de scump şi mulţi nu-şi permit să-l practice. Din cauză că nu avem nici infrastructură, nu cred că vom ajunge vreodată la nivelul ţărilor scandinave.

Ce-i place

„Ador să mă plimb în aer liber şi prefer excursiile pe munte. Mă relaxez, cu prietenii, în Bucegi sau în Munţii Făgăraş. Sunt omul naturii", povesteşte sportivul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac persoanele care te bârfesc pe la spate şi nu au curajul să-ţi spună în faţă ceea ce cred cu adevărat despre tine", a menţionat Ioan Gabriel Nan.

Profil

Născut. 3 septembrie 1980, Braşov.

Studii. Masterant al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport Transilvania.

Familie. Părinţi, o soră mai mică.


Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:citeste totul despre: