Investiţie de 690.000 de lei în realitate virtuală pentru o experienţă ca în safari la Zoo Braşov

Investiţie de 690.000 de lei în realitate virtuală pentru o experienţă ca în safari la Zoo Braşov

Zoo Braşov a făcut o serie de investiţii, printre care şi „ţarcurile transparente”, astfel ca atractivitatea parcului să crească. Foto: Ionuţ Dincă

Pe lângă aducerea unor noi specii de animale, Grădina Zoologică va continua şi cu alte proiecte inedite, în vederea atragerii unui număr cât mai mare de vizitatori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre acestea vizează achiziţia unui simulator, unde cei care vor vizita parcul vor putea trăi experienţa unei plimbări în safari. Costul pentru achiziţia acestor echipamente este estimat la suma de 690.200 lei, inclusiv TVA.
 

Simulatorul din autobuz

 
Simulatorul va avea forma unui autobuz şi 10 locuri pentru pasageri. „În interior va exista un sistem de realitate virtuală, astfel că pasagerii vor avea experienţa unei plimbări în safari. Pe parcursul plimbării, care va dura între 7 şi 10 minute, vor vedea exact ce este într-o rezervaţie de acest gen, de la lei, tigri, zebre sau rinoceri. De asemenea, vor fi şi o serie de surprize pe parcursul acestei călătorii. Autobuzul va fi pe o platformă, iar în momentul în care, de exemplu, un rinocer se va apropia şi va atinge autobuzul, şi pasagerii vor simţi acest lucru”, ne-a declarat Alin Pînzaru. Pentru achiziţia acestui simulator, parcul braşovean a lansat o licitaţie publică, iar ofertele sunt aşteptate până în data de 23 octombrie.
 

Anul viitor se deschide şi planetariul

 
În curs de amenajare, este şi planetariul, unde vizitatorii vor avea de asemenea ocazia să călătorească în spaţiu şi nu numai, dar şi să afle o serie de informaţii mai puţin cunoscute despre univers sau despre lumea animalelor. Autobuzul virtual va fi instalat la parterul clădirii planetariului, unde, de asemenea, conducerea Zoo intenţionează să mai aducă şi alte jocuri interactive, dar şi să deruleze o serie de activităţi cu scop educativ pentru cei mai mici dintre vizitatori. „Suntem destul de avansaţi cu lucrările şi ne dorim ca, până în ianuarie, planetariul să fie deschis publicului”, a precizat directorul Zoo Braşov. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 8.301.572,66 lei, cu TVA, acesta urmând să fie cel mai modern planetariu din ţară cu dotări high-tech de ultimă generaţie.
 

O experienţă vizuală cât mai reală

 
Planetariul va fi amenajat în clădirea în formă de trunchi de con de lângă intrarea în parc. Faţă de proiectul iniţial, la recomandarea unor specialişti sin SUA şi Franţa, au fost aduse unele îmbunătăţiri, astfel încât obiectivul să fie amenajat la cele mai înalte standarde. Astfel, realismul experienţei vizuale într-un planetariu depinde în cea mai mare măsura de materialul din care este realizată cupola de proiecţie. Aceasta trebuie să asigure un contrast perfect între imaginile întunecate şi cele luminoase deoarece o imagine proiectată pe o parte a domului are tendinţa de a reflecta lumina în partea opusă, ridicând nuanţele de negru în acea zonă, astfel întreaga imaginea proiectată va părea nerealistică şi fără claritate. În acest sens s-a decis realizarea unui dom din aluminiu perforat, care elimină în totalitate această deficienţă, deoarece proiecţia este distribuită uniform pe această suprafaţă. Mai mult, în trecut, planetariile erau construite prin dispunerea scaunelor în spaţiu orizontal. Însă, deoarece acesta configuraţie presupune ca spectatorii să stea tot timpul cu capul înclinat pe spate, majoritatea planetariilor s-au construit/modernizat sub forma de amfiteatru având o înclinaţie între 5 şi 30 de grade pentru a oferi un confort sporit, astfel că s-a optat pentru o astfel de amenajare.

 

23 de noi exemplare vor ajunge la Zoo Braşov

 
În curs de finalizare sunt şi lucrările de la adăposturile pentru maimuţe şi lemuri, care vor fi deschise de acum şi pe timp de iarnă. Acestea vor deveni funcţionale cel târziu de luna viitoare, când la Braşov vor ajunge şi 23 de exemplare din aceste specii. „În prezent, suntem în discuţii cu mai mulţi transportatori internaţionali de animale pentru a aduce exemplarele la Braşov. De exemplu de la Rotterdam vom aduce patru masculi, trei femele şi un pui din specia Colobus (Colobus guereza), o maimuţă arboricolă diurnă, din Germania vom aduce un grup de lion-tailed macaque, doi masclu şi cinci femele, iar din Franaţa vom aduce patru masculi de capucin cu faţă albă, iar cele 4 femele de lemur să le aducem din Belgia. Toate aceste specii de maimuţe sunt diurne, astfel că vor fi active pe timpul zilei şi nu vom mai avea reclamaţii de la vizitatori că nu au văzut maimuţe în incinta parcului”, a explicat Alin Pînzaru.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările