Infarctul silenţios, afecţiunea care ne poate ucide fără să ne dăm seama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii ştim că la infact apar dureri mari în piept şi în braţ, însoţite de amorţeli şi transpiraţii abundente. Un studiu efectuat National Institutes of Health (NIH) arată că mult mai periculos poate fi infarctul silenţios, deoarece distruge inima şi nu dă simptome care să ne trimită la medic.

Infarctul silenţios are simptome subtile, pe care le ignorăm de cele mai multe ori. „La infarctul silenţios nu apar simptomele clasice, gen durere foate mare în piept şi amorţeli în mână şi umăr. Simptomele pot fi asemănătoare unei răceli cu mici dureri în maxilar şi în gât, însoţite de oboseală. Simptomele lui seamănă şi cu cele ale unei indigestii, cum ar fi greaţă, vărsături, arsuri în capul pieptului, senzaţie de balonare şi dificultăţi de respiraţie“, spune Ioan Codrean medic cardiolog.

Ne poate ucide în somn

Dacă aveţi astfel de simptome este bine să consultaţi un medic, deoarece infarctul silenţios poate ucide rapid. „Chiar dacă nu avem simptome evidente, inima suferă în momentul în care se produce un infarct silenţios. Ţesutul cardiac se distruge şi se necrozează, iar inima se slăbeşte. Putem scăpa de unul sau două astfel de episoade, dar în final infactul silenţios ucide. Am avut pacienţi care nu se ştiau bolnavi de inimă şi au murit în somn fără a avea simptome evidente. De aceea nu trebuie ignorate anumite semnale ale organismului, mai ales că ţara noastră este în topul european în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza bolilor cardiac“, mai spune medicul.

Chiar dacă nu le simţim, simptomele unui infarct silenţios lasă urme care pot fi depistate de teste. „Dacă aţi avut simptome de indigestie, dacă după o noapte bună de somn vă simţiţi foarte obosiţi, respiraţi greu şi încă aveţi transpiraţii, este bine să vă prezentaţi la medic şi să nu aşteptaţi. Semnele unui infarct silenţios se pot vedea la electrocardiogramă (EKG), iar specialiştii îşi pot da seama dacă pacientul a suferit un infarct. De asemenea, se poate da tratament pentru a preveni eventualele infacturi viitoare“, mai spune specialistul.

Atenţie la factorii de risc

Oricine poate face un infarct, mai ales că în ultimii ani bolile de inimă apar la persoane tot mai tinere. „Dacă în urmă cu 20 de ani infactul apărea la pacienţi de peste 50 de ani, acum avem şi pacienţi de 30 de ani cu grave probleme cardiace. De vină sunt stresul, viaţa agitată pe care o avem şi alimentaţia care nu mai este demult una naturală. Toate acestea au schimbat regimul de viaţă şi acum avem cazuri grave şi la tineri“, explică medicul.

Persoanele cu antecedente în familie trebuie să fie de două ori mai atente. „Cei care au în familie cazuri de boli de inimă ar trebui să îşi facă un control la fiecare şase luni după vârsta de 35-40 de ani. De asemenea, oamenii supraponderali, cei sedentari, fumătorii, diabeticii sau cei care suferă de hipertensiune arterială sunt mai predispuşi la boli cardiace şi de aceea trebuie să se monitorizeze cu atenţie, iar la primele simptome, chiar dacă sunt discrete să meargă la medic. Deşi pare paradoxal, la persoanele tinere infarctul este de multe ori fatal. O electrocardiogramă la fiecare şase luni poate preveni o tragedie“, mai spune specialistul. 

Pe aceeaşi temă:

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite