Inedit! Centru de reeducare pentru ursuleţii orfani UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urşii-bebeluşi rămaşi orfani în pădurile din România sunt „instituţionalizaţi" într-un centru mai puţin obişnuit. 20 de hectare din Munţii Hăşmaş, judeţul Harghita,este suprafaţa pe care se întinde singurul centru de reeducare din Europa pentru puii de urşi.

Urşii care ajung în centrul de reeducare din Harghita sunt „bebeluşi" cu vârsta maximă de nouă luni. Specialiştii spun că aceasta este perioada propice pentru modelarea comportamentului animalelor sălbatice. Urşii care s-au îndepărtat de comportamentul natural, ajungând în oraş în căutare de hrană şi apropiindu-se de locuinţele oamenilor, sunt reeducaţi în centrul special conceput pentru a-i readapta pe aceştia la mediul natural.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA URSULEŢII DIN ORFELINAT

image

50 de urşi-bebeluşi, 49 din pădurile României şi unul din Slovenia, au fost până acum „trataţi" în centrul de reeducare din Harghita. Procedura urmează aceeaşi paşi în cazul fiecărui exemplar. În funcţie de problemele pe care le are fiecare pui de urs în parte, de comportament şi stadiu de dezvoltare, poate diferi doar timpul petrecut în centru.

Puii foarte tineri, sunt plasaţi iniţial în nişte ţarcuri de acomodare, cu gard electric, pentru a se obişnui unii cu alţii şi cu mediul înconjurător. După ce împlinesc un an, ursuleţii sunt deja plasaţi într-un spaţiu mult mai mare şi complex din punct de vedere al habitatului, încât să-şi poată dezvolta instinctele înnăscute. Urmează ca arealul să crească continuu, prin plasarea în alte ţarcuri conectate unele de altele, şi din ce în ce mai mari, ultima fază fiind libertatea", explică Leonardo Bereczky, coordonatorul proiectului.

După ce împlinesc doi ani şi ajung la vârsta maturităţii, urşii sunt eliberaţi în sălbăticie. Eliberarea se face prin două metode: cea „soft", când aceştia sunt plasaţi într-un ţarc „final", care este proiectat în aşa fel încât animalele să găsească ieşiri şi să plece dacă vor.

De aici ei ies, dar se şi întorc. Pentru că zona respectivă este home-range-ul cu care s-au învăţat. La vârsta de doi ani însă ei au un instinct de dispersie naturală, adică de a-şi părăsi locul natal. Încet-încet, se dispersează şi îşi caută un spaţiu adecvat", adaugă Leonardo Bereczky. Metoda „hard" este capturarea ursului şi relocarea lui, cel mai des, în spaţiul de provenienţă.

Urşii, monitorizaţi şi în libertate

Centrul de reeducare vizează urşii de pe întreg arelul Carpaţilor, însă în centru a fost primit deja şi un ursuleţ din Slovenia. Pentru că este singurul „orfelinat" pentru urşi din Europa, coordonatorii de proiect se aşteaptă ca, în anii viitori, numărul animalelor aduse din străinătate pentru reeducare să crească.

Nucleul centrului este reprezentat de o vale închisă şi restricţionată din punct de vedere al traficului uman, unde sunt amplasate ţarcurile de reabilitare. „Activitatea se împarte între plasarea hranei adiţionale, în aşa fel încât să urşii să nu facă asociere între sursa de hrană şi om, monitorizarea indivizilor eliberaţi, procurarea hranei, aducerea noilor urşi, observări legate de comportament şi alte aspect ştiinţifice", mai spune Leonardo Bereczky.

După eliberare, urşii, aflaţi acum la vârsta matură sunt monitorizaţi cu ajutorul unor sisteme de teledetecţie prin GPS, care înregistrează datele şi le transmite prin telefonie mobilă. Aceste colare GPS se detaşează automat de la gâtul ursului după 2 ani.

Finanţat din donaţii

Centrul de reeducare a fost construit în 2004, cu sprijinul financiar al fundaţiei Vier Pfoten. Construirea centrului cu toate cheltuielile aferente şi echipamentele necesare a costat peste 300.000 de euro. Ulterior proiectul a trecut în administrarea Asociaţiei Pentru Conservarea Valorilor Naturii, iar centrul este întreţinut din donaţii şi prin finanţări de la diferite fundaţii internaţionale de profil. Cheltuielile lunare sunt de aproximativ 6.000 de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite