FOTO Hollywoodul se mută la Râşnov

FOTO Hollywoodul se mută la Râşnov

Constantin Ducar a făcut o parte din decorurile pentru filmul lui Kevin Costner. FOTO Adevarul

Kevin Costner revine în România în această primăvară şi va turna încă un film în zona Braşovului. Tot aici s-a filmat, în 2002, pelicula „Cold Mountain“, premiată cu Oscar.Americanii mai fac alte zece filme în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Americanii din industria filmului revin la Râşnov după ce Kevin Costner, protagonistul miniseriei „Hatfields and McCoys“ (filmată în România) a câştigat un premiu la Globurile de Aur 2013. În localitatea de lângă Braşov se vor filma alte două pelicule importante, dintre care una cu actorul Kevin Costner, iar alta sub emblema companiei Universal. Americanii au în plan să filmeze 10 producţii la noi în ţară în următorii trei ani.

Miniseria „Hatfields and McCoy“, filmată la Râşnov, a fost premiată la gale importante de film: Emmy şi Globurile de Aur. În discursul său de la Globurile de Aur, de luna trecută, Kevin Costner (58 de ani) le-a mulţumit şi românilor.

Încântat de modul în care a lucrat cu echipa de aici, actorul va reveni la Râşnov în primăvară, în perioada aprilie - mai, pentru a turna un nou film, cel mai probabil tot cu temă istorică. El a luat deja legătura cu reprezentanţii Castel Film, dar nu a dat prea multe detalii despre noua producţie. Pelicula va fi regizată de actorul american, care va avea şi unul dintre rolurile principale.

Zece filme în trei ani

Universal Pictures International a ales tot Râşnovul pentru o peliculă care îl va avea ca producător pe Mike Elliott. Echipa din SUA a fost deja în zonă şi s-a stabilit ca decorurile pentru noua peliculă să fie finalizate luna viitoare. Este vorba de un lungmetraj a cărui acţiune are loc cu 10.000 de ani Î. Hr., iar producătorii au căutat cadre naturale cu stânci, peşteri, peisaje cât mai sălbatice. În plus, Universal Pictures International şi Miramax au în plan să filmeze în ţara noastră încă 10 producţii.

Americanii par să fie tot mai atraşi de România, datorită frumuseţilor naturale, a costurilor de filmare mult mai mici şi a calităţii bune a serviciilor oferite. „Filmele realizate în România sunt cu 30-35% mai ieftine decât în ţările puternice din Europa: Franţa, Anglia, Cehia“, susţine Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film, unul dintre cei mai mari producători de film din România.

Foto
Braşov: Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film

Oamenii locului au devenit vedete

Locuitorii din Râşnov şi caii lor au devenit vedete în miniseria lui Kevin Costner. Constantin Ducar a făcut şapte căruţe, iar caii lui au fost folosiţi la filmări. Munca sa a fost extrem de apreciată „Atelajele mi le-au cumpărat cei de la Castel Film, probabil pentru a le folosi pe viitor şi în alte filme. Mi-au oferit în jur de o mie de euro pentru fiecare căruţă. Consider că este un preţ onest. Dacă nu mi-ar fi răsplătit munca, nu le-aş mai fi dat“, a spus Constantin Ducar.

Un alt râşnovean, Ion Adămuţă, de meserie salavator montan, a făcut decorurile.  Bărbatul a realizat, printre altele, şi cabana amplasată pe Valea Râşnoavei, în care au fost filmate unele scene. Casa, care reprezintă de fapt locuinţa familiei Hatfield, a fost construită întocmai ca o locuinţă americană din epoca respectivă. Râşnoveanul a realizat însă şi alte decoruri din film, cum ar fi puşcăria, gaterul şi spânzurătoarea, şi a încercat ca prin munca sa să recreeze atmosfera de după Războiul Civil din America. „Totul a fost lucrat numai din lemn, care a fost tratat pentru a arăta ca şi cum ar fi fost făcut acum 150 de ani. Tot eu am realizat şi decorurile interioare“, spune Adămuţă.

Bărbatul a început să producă decoruri pentru filme încă din 1997 pentru o peliculă produsă de Sergiu Nicolaescu. El a realizat şi decorurile din „Cold Mountain“, film turnat pe Valea Râşnoavei şi la Zărneşti, dar şi pe cele din „Regii blestemaţi“, în care a jucat Gerard Depardieu.

Din Cetatea Filmului în Cetatea Râşnovului

Zona Râşnovului a devenit celebră în Cetatea Filmului în 2002 după ce regizorul american Anthony Minghella a ales să filmeze aici pelicula „Cold Mountain“, ai cărei protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar. O parte dintre scene au fost turnate într-o cabană din lemn, construită special pentru filmări, dar, ulterior, cabana a fost abandonată.

Două dintre cele mai cunoscute filme ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974). În 1965 în cetatea Râşnov s-a filmat pelicula „Steaua fără nume“ o coproducţie româno-franceză, în care juca diva cinematografului francez Marina Vlady.

Râşnovul a deveni staţiune de interes naţional

Titulatura a fost obţinută în noiembrie 2012. Râşnovul a îndeplinit toate criteriile, iar faptul că în ultimii ani a atras tot mai mulţi turişti a fost un argument decisiv în votul final. Râşnovul este a treia localitate din judeţul Braşov, după Poiană şi Predeal, care primeşte titulatura de staţiune de interes naţional. Principalul avantaj este obţinerea unui buget mai mare, posibilitatea de a accesa fonduri europene mai multe şi o promovarea mai bună. În 2012 Râşnovul a fost vizitat de peste 200.000 de turişti.

Dacă în 2004 bugetul oraşului era 30 miliarde lei vechi din venituri proprii, în 2011, Primăria Râşnov a încasat 156 miliarde lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 milioane euro. O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 locuri de cazare, iar după 8 ani sunt peste 2000 de locuri“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film

Imagini din aceeasi galerie
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
  • Caii şi căruţele lui Constantin Ducar, vedete de film
Distribuie imaginea
citeste totul despre: