Hollande, la Ghimbav: „Elicopterele H215 vor fi mândria Franţei şi a României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francios Hollande şi Dacian Cioloş la Fabrica Airbus de la Ghimbav. FOTOAirbus
Francios Hollande şi Dacian Cioloş la Fabrica Airbus de la Ghimbav. FOTOAirbus

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a inaugurat Fabrica de Elicoptere Airbus de la Ghimbav, judeţul Braşov. Investiţia în noua fabrică, unde se vor produce elicoptere militare şi civile H 215, se ridică la 50 de milioane de euro.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a inaugurat în după-amiaza zilei de marţi, 13 septembrie, fabrica de elicoptere a companiei Airbus de la Ghimbav, judeţul Braşov. Sosit cu o întârziere de o oră şi jumătate, Hollande a vizitat fabrica şi a declarat presei că la Ghimbav se construiesc elicopterele care vor fi „mândria Franţei şi a României“. El a fost întâmpinat de prima clasă de elevi care va urma studii aeronautice la Şcoala Profesională înfiinţată anul acesta la Colegiul Tehnic Transilvania. După absolvire, aceştia vor deţine diplome de tehnicieni pentru elicoptere, tehnicieni superiori şi ingineri. Şcoala a fost dotată de Airbus care îi va şi angaja pe tineri când vor absolvi. Preşedintele Franţei a fost întâmpinat şi de angajaţii Airbus de la Ghimbav. 

„Este un proiect de mare anvergură pentru că nu mai vorbim de reparaţii şi de mentenanţă, ci de confecţionarea unui elicopter performant. Super Puma 215 este dovada că putem construi o cooperare foarte bună între ambele ţări. Este un proiect de dimensiune europeană prin care dorim să consolidăm industria de apărare a Europei. Este, de fapt, ceea ce voi propune la Summitul de la Bratislava, respectiv o cooperare în fabricarea de material de apărare pentru a avea o politică europeană de apărare în acest sens“, a spus Hollande.

Oficialul francez şi-a exprimat dorinţa ca mai multe firme franceze să se implice în domeniul aeronauticii şi „dacă România ar dori să cumpere astfel de aparate am fi foarte fericiţi“. „Cooperarea între Franţa şi România reprezintă acum viitorul, prin excelenţă şi tehnologie“, a apreciat preşedintele Hollande. 

Hollande şi Cioloş la Ghimbav

Un nou model de succes româno-francez

Discursul său a fost urmat de cel al premierului Dacian Cioloş. „Aici, la Braşov, viitorul se construieşte pe experienţa trecutului pe care o avem de câteva decenii în aeronautică. Este un nou proiect de finanţare franceză şi experienţă românească după Dacia Renault. Super Puma 215 este un produs care se va realiza aici până la capăt. Compania va avea aici şi un birou de studiu, dar şi de vânzări. Mă bucur că aici există şi componenta de formare profesională duală care îşi arată acum fructele. Cadrul legislativ pe care-l vom adopta în curând va veni în sprijinul primilor specialişti în elicoptere care se vor forma la Braşov. Este o investiţie benefică în România deoarece aşează ţara noastră pe harta producătorilor de elicoptere din lume. Sperăm să-l vedem în zbor cât mai curând. Mă bucur să văd că această fabrică a fost ridicată în mai puţin de un an şi că de la începutul anului viitor va începe şi producţia. Acest lucru este o monstră a parteneriatului solid între Românai şi Franţa. Şi ne bucurăm să contribuim şi noi la parteneriatul de apărare european. Acest tip de elicopter prezintă mari avantaje, mai ales că mentenanţa se face aici, local. Şi vom analiza pentru a vedea unde este nevoie de elicoptere de intervenţie. Dacă Dacia Renault a dovedit o competitivitate pe piaţa internaţională, sperăm să fie la fel şi cu acest produs care se adaptează foarte bine mai ales în cazul intervenţiilor umanitare”. 

Eliicopterul Super Puma 215

Elicopter performant care poate fi folositatât în operaşiuni civile cât şi militare

Fabrica Airbus din Ghimbav se va întinde pe un teren 27.000 de metri pătraţi pus la dispoziţie de compania IAR Ghimbav. Investiţia se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Proiectul prevede ca în 2017 să iasă de pe linia de fabricaţie primul elicopter civil de tip C1e, urmată în 2018 de ieşirea de pe linia de fabricaţie a primului elicopter de tip militar H215. Airbus Helicopters Industries estimează că va ajunge până în anul 2020 la un număr total de 350 de angajaţi şi 15 elicoptere H215 pe an.

Modelul H215 este echipat cu două motoare, are o greutate de până la 9.350 de kilograme, este proiectat pentru doi piloţi şi asigură 17-19 locuri. La dezvoltarea proiectului H215 în România participă companiile româneşti IAR, Aerostar, Aeroteh şi Turbomecanica. Înainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat că dispun de personal calificat, astfel că 21 de specialişti români au absolvit în această vară un curs de pregătire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franţa.

„A fost o onoare că am inaugurat fabrica de elicoptere de la Ghimbav în prezenţa Preşedintelui Franţei şi a Premierului Romaniei, întrucât acesta este începutul unui proiect care va aduce o imensă contribuţie industriei aeronautice din România. Airbus Helicopters are o istorie de succes de 40 de ani în România, iar evenimentul de astăzi este un mare pas înainte pentru parteneriatul dintre cele doua ţari. Primul H215, produs 100% în Romania, ar putea ieşi de pe linia finală de asamblare din Braşov în 2018, cu condiţia de a avea o prima comandă semnificativă. Producţia va creşte permanent pentru a ajunge la 15 elicoptere pe an până în 2020“, a declarat Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Industries. 

Airbus Helicopters este o divizie a grupului aeronautic Airbus specializată în producţia de elicoptere civile şi militare. În prezent, circa 12.000 de elicoptere produse de Airbus Helicopters sunt operate de peste 3.000 de clienţi în aproximativ 154 de ţări.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite