Hai la Focul lui Sumedru la Bran-Moieciu

Hai la Focul lui Sumedru la Bran-Moieciu

În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din zona Branului, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tradiţia are peste 2000 de ani şi este respectată cu sfiinţenie de oamenii locului. În ultimii ani a devenit şi o atracţie pentru turiştii care vin la Bran şi Moieciu. Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o protector al păstorilor.

În jurul unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!". Femeile împart covrigi, nuci şi mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

„Sărbătoarea are defapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor despre care se spunea că apar pe pământ în aceată perioadă. Focul avea rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncau cu tăciuni aprinşi“, a spus Nicolae Clinciu, primarul din Moieciu.

Pentru ca totul să fie cât mai atractiv pentru turişti, edilii din zonă au pregătit, începând cu ora 15.00 o prezentare a istoriei şi tradiţiilor din Bran şi Moieciu. Aprinderea focului începe la ora 18.00 şi este însoţită de mai multe recitaluri de muzică şi dansuri populare. Seara va fi încheiată de un spectacol susţinut de Florica Jinga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: