Gesturile care ne trădează atunci când minţim. „Când o persoană minte se simte vinovată şi vrea neapărat să fie crezută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personale care mint nu ne privesc direct în ochi, ci se uită într-o parte FOTO Shutterstock
Personale care mint nu ne privesc direct în ochi, ci se uită într-o parte FOTO Shutterstock

Mimica feţei, privirea, dar şi modul în care ne ţinem mâine ne pot trăda atunci când minţim. Pentru că ne simţim vinovaţi, creierul nostru reacţionează şi, de multe ori, se declaşează ticuri pe care nu le putem controla.

Faţa este cea ne trădează cel mai des atunci când minţim. Psihologii spun că facem anumite gesturi fără să ne dăm seama. „Când o persoană minte se simte vinovată, este mai agitată şi vrea neapărat să fie crezută. O persoană care minte nu ne priveşte direct în ochi, încearcă să îşi ascundă privirea. Se uită fie în jos, fie în sus, fie într-o parte. Există şi reversul însă. Unele persoane care mint au tendinţa să priveacă foarte fix interlocutorul pe tot parcurul conversaţiei. Atunci când cineva minte clipeşte mai des, face grimase în colţul gurii şi are tendinţa să îşi ducă mâna la gura sau la nas. Toate aceste ticuri sunt un semn clar de nervozitate“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Şi mâinile ne pot da de gol rapid atunci când minţim. „O persoană care spune o minciună are tendinţa să îşi frece mâinile între ele, să se joace de exemplu cu un inel de pe deget sau cu cureaua de la ceas. De asemenea persoanele care mint au tendinţa de a ţine mâinile la spate sau în buzunare pentru a ascunde emoţiile. Un alt semn este atunci când persoana cu care vorbiţi îşi trece des mâinile prin păr, se joacă cu şuviţele de păr în continuu“, mai spune psihologul.

Modul în care vorbim ne poate trăda

Modul în care vorbim atunci când spunem o minciună ne poate trăda pe loc. „De multe ori atunci când spunem o minciună vocea ne tremură sau vorbim prea repede sau prea lent. Când minţim avem tendinţa să coborâm puţin tonul vocii. În plus atunci când ceva se povesteşte cu mult prea multe amănunte poate fi un semn de minciună. Persoana care minte încearcă să dea foarte multe detalii, unele inutile, pentru a dat credibilitate poveştii“, mai spune psihologul.

Postura corpului este şi ea un indiciu, deşi uneori nu este vorba chiar despre minciună ci despre nesiguranţă. „O persoană care minte stă cu umerii plecaţi, nu stă dreaptă. De asemenea există tendinţa să nu stăm cu picioarele apropiate atunci când minţim, ci să aducem în faţa un picior. Aceste semne pot arăta că o persoană minte, dar sunt întâlnire şi la oamenii care nu au încredere în ei, sunt nesiguri sau timizi“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite