FOTO VIDEO Râşnovul, de la un oraş părăsit la staţiune turistică ce rivalizează cu Braşovul şi Branul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în urmă cu 24 de ani Râşnovul era un oraş fantomă unde cu greu îţi găseai un loc de muncă, acum oraşuş s-a transformat totaol. S-a mizat pe turism, s-au făcut investiţii majore, iar vizitatorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Astăzi Râşnovul are aproape la fel de mulţi turişti ca şi Braşovul, iar Cetatea din localitate face o concurenţă serioasă Castelului Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic al României.

În anii ’90, Râşnovul arăta ca un oraş părăsit. Cele două fabrici din zonă dăduseră faliment, iar oamenii îşi căutau de lucru la Braşov. Cetatea era în paragină, iar Valea Cărbunării, un decor natural superb, arăra ca un teren viran. Lucrurile au început să se schimbe când autorităţile au înţeles că turismul poate fi cheia succesului. În 2012, Râşnovul a fost declarat „Staţiune turistică de interes naţional“, fapt care a cântărit mult în obţinerea de fonduri europene.

Agroturismul, cheia succesului

La Râşnov s-a contruit mult în ultimele decenii, iar acum turiştii sunt invitaţi să se cazeze la pensiuni cochete, care au respectat însă tradiţiile româneşti. La Râşnov turiştii îşi stabilesc meniurile împreună cu gazda, sunt serviţi cu brânzeturi şi carne din gospodăriile oamenilor, care sunt 100% natural, fără chimicale.Şi ţuica şi vinul sunt făcute din roadele din curte. Turiştii pot învăţa să mulgă vaca, iar copiii pot vedea animalele domestice. Pensiunile mai oferă şi plimbări cu trăsurile trase de cai şi focuri de tabără. Preţul unei camera pleacă de la 70 de lei pe noapte şi ajunge până la 150 în funcţie de luxul pe care îl doresc turiştii. Vizitatorii pot alege pensiuni situate exact în oraş, pensiuni în mjlocul pădurii pe drumul care leagă Râşnovul de Poiana Braşov, dar şi pensiuni la poalele muntelui pe Valea Cărbunării sau Valea Glăjăriei.

image

„Dacă în 2004 bugetul oraşului era de 30 de miliarde de lei vechi din venituri proprii, în 2012, Primăria Râşnov a încasat 156 de miliarde de lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 de milioane de euro. O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 de locuri de cazare, iar acum sunt peste 3.000 de locuri“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Cetatea care a apăra Transilvania

Zona Râşnovului a devenit celebră în 2002, după ce regizorul american Anthony Minghella a ales să filmeze aici pelicula „Cold Mountain“, ai cărei protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar. Tot la Râşnov a fost turnată şi Miniseria TV „Hatfields & McCoys“, produsă de postul History Channel în colaborare cu Castel Film. Anul acesta, în Cetate s-a filmat pelicula americană „Regele Scorpion“, iar în următorii trei ani Castel Film va turna 10 filme în zona Râşnovului. Două dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974).

Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei.

Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni a începutul sec. al XIII-lea. 

Cetatea Râşnov controla prin poziţia sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râşnoavei. Dată fiind importanţa trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar şi după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredinţând fortificaţia de la Râşnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxembrug a vizitat cetatea Râşnov, pe care a trecut-o în administrarea comunităţii locale, căreia i-a acordat rangul de târg.

Programul de vizitare al Cetăţii este în fiecare zi între orele 9.00 şi 19.00, până la finele lui octombrie, pe timp de iarnă programul de vizitare fiind între 9.00 şi 17.00. Tarifele de vizitarea au rămas aceleaşi: 5 lei pentru copii, elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi, iar pentru copiii în vârstă de până la 3 ani, accesul este gratuit. În doar şapte luni, cetatea a avut peste 110.000 de vizitatori plătitori de bilet. La Râşnov vă veţi întâlnit cu nenea Samiolă care vă va spune toate secretele cetaţii.

„Chiar dacă anul acesta nu a fost unul tocmai prietenos, din cauza vremii nefavorabile şi în unele zile au fost mai puţini turişti, în zilele frumoase numărul acestora a fost destul de mare, astfel că am avut o creştere de peste 15.000 de vizitatori. Cred că până la finele anului vom reuşit să atingem un record în ceea ce priveşte numărul de turişti care ne vizitează oraşul, lucru ce va justifica importanţa investiţiilor făcute şi a celor pe care le avem în curs de realizare şi care au un rol strategic în dezvoltarea turismului din oraş“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Cremalieră adusă de Moş Crăciun la Cetate

Cremaliera (lift inclinat) va face legătura între centrul oraşului şi cetate. Investiţia de 10 milioane de lei, jumătate din aceşti bani fiind fonduri europene. Estimările arată că acest lif înclinat va creşte cu 20% numărul de turişti în cetate. Cremaliera va fi gata în decembrie, iar edilii vor ca Moş Crăciun că fie primul care o va folosi. Lungimea traseului liftului cu cremalieră este de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri. Unghiul de înclinare este de 34 de grade, iar liftul cu cremalieră va avea două staţii, una de plecare din spatele Casei de Cultură şi a doua la Cetate. Liftul cu cremalieră va face 12 curse pe oră, cu câte 30 de persoane în cabină, estimându-se că va transporta 700 de persoane pe zi.

Pe lângă Cetate, Râşnovul are un centru istoric extreme de frumos care de anul viitor va fi pietonal. Turiştii se pot plimba la pas şi pot admira clădirile vechi şi arhitectura păstrată cu sfiinţenie de localnici.

image

Valea Cărbunării o nouă Valea Prahovei

Valea Cărbunării este situată într-un decor superb, cu dealuri pline de verdeaţă vara şi zăpadă din belşug iarna. Zona a înflorit după ce aici au fost construite singurele trambuline de schi din România. Anul acesta la Râşnov s-a şi organizat o etapă de Cuppa Mondială a Fetelor. Şi pentru ca zona să se dezvolte şi mai mult, pe Valea Cărbunării va răsări, în următorii ani, o nouă staţiune cu 25 de pensiuni. „La acest proiect lucrăm împreună cu preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Braşov, Nicolae Ţaric, astfel că vom impune două sau trei modele de pensiuni, iar acestea nu vor fi sub nicio formă înghesuite, suprafaţa minimă pentru o astfel de unitate urmând să fie de 1.000 de metri pătraţi şi cea maximă de 2.700 de metri pătraţi“, a explicat Adrian Veştea, primarul din Râşnov.

Şi pentru ca Râşnovul să nu devină o nouă Valea Prahovei în ceea ce priveşte aglomeraţia, se au în vedere drumuri de legătură între Râşnov şi Cabana Trei Brazi din Predeal, dar şi între Râşnov şi Buşteni. Pentru drumuri se va încerca obţinerea de finanţare europeană anul viitor.

Jurassic Park la Râşnov

Râşnovul  va avea din primăvara anului viitor un parcul cu dinozauri ce se va extinde pe 2,5 hectare. În parc se vor construi 80 de dinozauri din fibră de sticlă, dintre care 20 vor fi în mărime naturală (3-10 metri), iar prin gura unuia dintre ei se va intra în incintă. Parcul cu dinozauri va avea o sală de conferinţe, un restaurant, locuri de joacă penctru copii, o sală pentru proiecţii de filme despre evoluţia dinozaurilor, dar şi un spaţiu pentru laser shooting într-un decor de „Jurassic Park“. Vor fi şi 60 de locuri de cazare, toate suspendate la nivelul coroanei arborilor pentru ca „dinozaurii să nu ajungă la turişti“. Proiectul este unic în România şi Europa de Est. În acest moment mai există un singur astfel de parc în Austria. Primele 14 exponate au sosit deja la Râşnov.

Primii dinozauri au ajuns la Râşnov. FOTOfacebook

„Asemenea atracţii turistice, precum «Parcul cu Dinozauri» sunt ideale pentru turiştii aflaţi în trecere prin Râşnov sau prin localităţile din zonă. Este ştiut faptul că Râşnovul are o agendă culturală bogată. Cu ajutorul proiectelor care sunt în curs de realizare, sperăm să-i ţinem cel puţin o săptămână pe turişti în zonă, fie că sunt interesaţi de evenimentele culturale, fie că vor să viziteze cetatea sau celelalte atracţii pe care oraşul le oferă“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Vă recomandăm şi:

Invitaţie la drumeţie în Parcul Natural Porţile de Fier. De pe neckul vulcanic Trescovăţ vedem cum Dunărea şi-a creat un curs spectaculos printre munţi

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite