636 de ani de la prima atestare documentară la Castelului Bran, cel mai profitabil obiectic turistic din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arăta Castelul Bran în urmă cu 100 de ani. FOTOArhivă.
Aşa arăta Castelul Bran în urmă cu 100 de ani. FOTOArhivă.

Castelul lui Dracula, cum este cunoscut mai ales în afara graniţelor ţării, Castelul Bran a fost construit pe cheltuiala saşilor. Există însă informaţii că el ar fi existat din 1225, dar datele oficiale scrise dau ca „dată de naştere“ pentru castel 19 noiembrie 1377.

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategic în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimon în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

În primele şase luni ale acestui an, Castelul Bran a fost vizitat de 201.254 persoane, potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul muzeului. Totuşi, estimările arată că până la finele anului castelul va fi vizitat de 570.000 de turişti, ceea ce va genera venituri de 12 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Din această sumă 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro) vor fi profituri nete. Castelul Bran a fost clasat de Forbes pe locul doi în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume, fiind evaluat la 140 de milioane de dolari.

După preluarea de familia Habsburg castelul a înflorit. În 2012 a avut 546.0000 de vizitatori, fapt care l-a plasat pe locul întâi al celor mai vizitate obiective turistice din România. Pe următoarele locuri în clasamentul din 2012 s-au situat Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa şi Muzeul Brukenthal. Potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran, numărul vizitatorilor români la Bran continuă să mai mare - circa 61% - decât cel al vizitatorilor străini - 39%.

Ce puteţi vedea în Castelul Bran

Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

Profitul nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi din suvenirurile comercializate la  magazinul din curte şi organizarea de evenimente. Doar în luna august la Castel vor fi două festivaluri de jazz. La unul dintre ele biletele costă 150 de lei. În plus, proprietarii au de gând să deschidă o cafenea-muzeu şi să amenajeze spaţii de cazare în fosta casă a administratorului. Bani frumoşi se fac şi din organizarea de nunţi. O ceremonie la castel costă între 8.000 şi 10.000 de euro, preţul exact nefiind făcut public. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 25 de lei.

Mitul contelui Dracula

Faima Branului a crescut odată co romanul Dracula a lui Brian Stocker. Scriitorul descrie castelul ca locul unde a stat Vald Dracul deşi adevăratul Castel al lui Dracula este la Hunedoara. Nimeni nu a ţinut cont însă de adevărul istoric şi astfel Castelul Bran a devenit principal atracţie pentru occidentalii amatori de senzaţii tari.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite