FOTO VIDEO Dacia lui Ceauşescu, o bijuterie pe 4 roţi pe care a pus mâna un bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina are dotări extraordinare pentru anul 1981, când a fost produsă FOTO Adevărul
Maşina are dotări extraordinare pentru anul 1981, când a fost produsă FOTO Adevărul

Are un motor de 2200 de centrimetri cubi, pilot automat pe volan şi poate prinde rapid 175 de km/oră. Nu vorbim despre un bolid de ultimă generaţie, ci despre Dacia 2000, denumită „Tovarăşa“, o maşină produsă  acum 33 ani special pentru Nicolae Ceauşescu. A fost prezentată la Braşov în cadrul sărbătoririi a 45 de ani de la construcţia primei maşini Dacia în România.

Dacia 2000 nu a fost produsă pentru a fi vândută populaţiei. A fost asamblată în România şi are piese Renault. Nimeni nu ştie exact câte exemplare au existat. „ Maşina a fost destinată clar persoanelor de vază, nu a putut fi cumpărată de oamenii obişnuiţi.  Nicolae Ceauşescu a folosit-o pentru deplasările sale în Bucureşti. A fost văzută de multe ori la Casa Poporului. A fost folosită şi pentru deplasările în ţară ale lui Nicolae Ceauşescu. Nu o conducea el, avea şofer. Deşi maşina este spaţioasă în spate, unde de obicei stau personalităţile, Nicolae Ceauşescu stătea întotdeauna pe scaunul din dreapta“, povesteşte Ovidiu Măgureanu, proprietarul maşinii, care este din Bucureşti. Bărbatul este preşedintele Asociaţiei Dacia Clasic România.

Dotări extraordinare pentru anii 80

Maşina are dotări extraordinare pentru anul 1981, când a fost produsă. Acum, după 33 de ani, porneşte la prima cheia şi chiar poate atinge 175-180 km/oră. „Maşina are un motor puternic de 2200 centrimetri cubi şi 115 cai putere. Are cutie automată în trei trepte, pilot automat pe volan, aer condiţionar, servodirecţie, geamuri electrice şi închidere centralizată. Porneşte la prima cheie şi eu am venit cu ea de la Bucureşti la Braşov fără probleme. Cel mai mult am mers cu ea cu 163 km/oră, am vrut să văd ce poate., dar în talon scrie că poate rula cu 175-180 km/oră“, mai spune proprietarul.

Cumpărată de pe internet

Ovidiu Măgureanu a cumpărat maşina de pe internet. De mic copil era pasionat de maşini. „ Când eram mic aveam un vecin care a fost şoferul lui Nicolae Ceauşescu şi care era mecanic auto. Când veneam de la şcoală intram şi el să văd maşinile. Aşa am prins microbul. Apoi am avut maşina părinţilor, o Dacie 1300 pe care îmi pare rău că am vândut-o. Mi-am luat însă o altă Dacia 1300, iar acum doi ani am găsit pe internet această Dacia 2000. Nu mi-a venit să cred că e scoasă la vânzare şi am cumpărat-o. Proprietarul probabil nu ştia ce are, iar maşina nu era într-o stare foarte bună. Este o maşină cu motor puternic, care consumă mult şi doar impozitul pe an costă 800 de lei. Ca să am unde să ţin maşinile, că ştiţi cum este cu parcarea în Bucureşti, am renunţat la fumat şi am îmchiriat un garaj pentru ele“, mai spune bărbatul. Ovidiu Măgureanu are 34 de ani şi lucrează la o companie de IT. În viaţa de fiecare zi conduce un Wolskwagen Golf, maşină de firmă.

Proprietarul maşinii lui Ceauşescu nu a dorit să spună cât a dat pe bijuteria de patru roţi, dar spune că a investit mult ca să arate şi să funcţioenze perfect. „Când am luat-o avea probleme tehnice şi partea din spate era cam distrusă. Am investit câteva mii de euro, dar a meritat. Am înlocuit scaunele cu unele noi, dar identice şi am refăcut tapiţeria bej originală din stofă, am vopsit-o şi am lucrat şi la partea tehnică. Am recondiţionat-o eu personal, fiincă nu îmi permiteam să dau la o firmă de restaurare zeci de mii de euro, dar şi pentru faptul că am muncit la ea cu pasiune.  Numărul de înmatriculat 01 B TOV l-am ales chiar eu, deoarece am obiceiul să dau nume maşinilor. Aceasta se numeşte Tovarăşa“, mai spune bărbatul.

Ovidiu Măgureanu este supărat şi pe faptul că odată cu programul Rabla multe dacii care sunt deja maşini istorice şi pot fi considerate de colecţie au fost distruse. „Este mare păcat, dar nu toată lumea are pasiunea asta. Proprietarii sunt bătrâni care nu se îndură să le vândă, iar când ei se duc, moştenitorii scapă de maşini. Noi căutăm mereu să cumpărăm, să le recondiţionăm. Avem la Dacia Club chiar doi băieţi care se ocupă doar de căutatul maşinilor. Din păcate nu le putem salva şi recondiţiona pe toate. Am vzut multe Dacii care aveau pe ele vopseaua originală din fabrică şi care au fost distruse la Remat“, a mai spus bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite