FOTO Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

FOTO
Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti.
Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

Trenuleţul a fost adus din Franţa. FOTObrasovultau.ro

Trenuleţul Libertăţii a costat 25.000 de euro şi are un traseu care trece prin toate punctele importante ale rezervaţiei de urşi de la Zărneşti. Turiştii pot vedea şi fotografia cei 73 de urşi de la doar câţiva metri distanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vizitatorii care vin în aceste zile la Zărneşti pot urca şi în observatorul din rezervaţie, un loc de unde pot vedea animalele chiar din mijlocul acestora. Pe durata verii, tururile încep în fiecare zi de marţi până duminică la orele 9.00, 10.00 şi 11.00 dimineaţa. Dacă doriţi să vedeţi urşii luni, puteţi face o programare la numărul +40 268 471 202, sau prin email: apamp@clicknet.ro. Biletul de intrare în rezervaţia costă 6 euro de persoană şi 1.5 euro pentru copiii sub 10 ani.

Rezervaţia de ursşi de la Zărneşti este unică în România şi Europa de Est. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. În prezent, în rezervaţie trăiesc 62 de exemplare, iar fiecare dintre ei are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste.

Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, carea  fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova.

Celebru este deja Martinică, un urs ţinut captiv la Monăstirea Cotmeana. Eliberarea ursului s-a făcut doar cu intervenţie special de la Patriarhie.

Urşii pot fi adoptaţi

Animalele  pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.

„Adopţia unui urs înseamnă angajarea faţă de un urs de a-lingriji pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile lunare. Suma trebuie să fie de minim 5 euro", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi.

„Părinţii adoptivi" primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei vor primi lunar veşti prin e-mail despre „copiii" lor de la administratorii rezervaţiei.

Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi" din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa. Suma medie pe care ei o plătesc lunar pentru „copiii" lor este de 40 de euro.  

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul" său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.

Urşii au ajuns pe cărţile poştale

Asociaţia Milioane de Prieteni din Braşov împreună cu Direcţia Regională de Poştă Braşov a lansat la 1 februarie proiectul „O carte poştală-un bilet spre libertate”, care îşi propune strângerea de fonduri pentru finanţarea acţiunilor legate de eliberarea urşilor captivi din diverse zone din ţară şi transportul lor în Rezervaţia „Libearty“ din Zărneşti. Costul unei cărţi poştale este de 2 lei.

 

Rezervaţia de Urși de la Zărnești, județul Brașov, adăposteşte în prezent 72 de urşi aduşi din captivitate, care erau ţinuţi în condiţii improprii la restaurante, benzinării, hoteluri sau chiar mănăstiri FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
 • Rezervaţia de Urși de la Zărnești, județul Brașov, adăposteşte în prezent 72 de urşi aduşi din captivitate, care erau ţinuţi în condiţii improprii la restaurante, benzinării, hoteluri sau chiar mănăstiri FOTO Adevărul
 • Rezervaţia este unică în ţară, fiind singura rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România FOTO Adevărul
 • Rezervația de Urși de la Zărnești a fost deschisă în 2006, însă inuagurarea oficială a fost făcută în anul 2008 de Asociaţia „Milioane de Prieteni” şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA) FOTO Adevărul
 • Parcul în care trăiesc urșii se află în oraşul Zărneşti, şi are o suprafaţă de 70 de hectare de păşune şi teren împădurit, înconjurat cu 1.500 de metri de gard şi 15 kilometri de sârmă racordată la o tensiune de 8.000 de volţi FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările