FOTO A deschis prima pensiune în zona Branului, iar acum deţine două mini-staţiuni ca în Alpi, în vârf de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiune ca in Alpi la Moieciu

A deschis prima pensiune din zona Braşovului, în 1990, iar acum visul său de a realiza o staţiune montană ca în Alpi i s-a împlinit şi are două complexuri turistice întinse pe 36 de hectare

Omul de afaceri Ovidiu Garbacea, originar din Moeciu, a înţeles că se pot face bani frumoşi din turism încă de la începutul anilor ‘90. Fost antrenor al loturilor olimpice de schi şi biatlon, a călătorit mult şi a fost cazat la pensiuni turistice cochete din staţiunile occidentale. Aşa că a vrut să facă şi la Moeciu o mică staţiune ca în Alpi.

„Am văzut că situaţia politică după 1990 nu era prea bună şi m-am gândit să demarez propria afacere. Am renunţat cu greu la antrenorat, a mai urmat un an ca profesor în Braşov, iar în iarna 1991-1992 am deschis prima pensiune turistică din tot Branul. O pensiune cu şapte camere, iar la acel Revelion am avut şi primii turişti şi tot aşa, vestea s-a dus şi locul a început să fie tot mai căutat”, a explicat Ovidiu Gârbacea.

Exploatările forestiere, primul pas

Foarte mult în demararea afacerii sale l-a ajutat şi faptul că se pricepea la exploatări forestiere, fiind născut şi crescut în această zonă de munte. „Iniţial, am vrut să fac o crescătorie de viţei. M-am documentat şi mi-am dat seama că nu se merită, aşa că am zis că merită să încerc cu o exploatare forestieră şi am luat primul tractor şi tăiam buşteni din pădure. În 1993, am deschis şi primul gater, fiindcă m-am hotărât să fabric şi cherestea, pe care am utilizat-o atât pentru construcţiile din complex, dar am vândut şi la export”, îşi aminteşte omul de afaceri.

Ovidiu Gârbacea. Foto

O nouă staţiune clădită de la zero la cota 1300

După anul 2000 a reuşit practic să închege unul dintre cele mai cunoscute complexuri turistice din judeţul Braşov, Cheile Grădiştei – cu 320 locuri de cazare de trei şi patru stele –, frecventat, deopotrivă, de loturile naţionale de schi sau handbal, dar şi de turişti obişnuiţi.

Planurile sale nu s-au oprit însă aici. În 2007, a pus ochii pe comuna Fundata – localitate situată la o altitudine de peste 1.300 de metri şi a cumpărat 30 de hectare de teren. Fundata era până atunci virgină din punct de vedere turistic. Frumuseţea pădurilor de mesteceni şi brazi, a păşunilor întinse, altitudinea mare (este cea mai înaltă comună din România) şi panorama spectaculoasă spre masivele Piatra Craiului şi Bucegi au fost exploatate la maximum de Ovidiu Gârbacea, care şi-a pus în plan să amenajeze un noulcomplex turistic.

De la vis, la realitate

Visul său s-a împlinit şi încă din 2010 ministaţiunea a început să primească turişti. Aceasta se află practic la cinci kilometri de Cheile Grădiştei, iar accesul se face pe un drum privat, construit prin pădure tot din resursele omului de afaceri. Noua staţiune are trei hoteluri, din care unul dedicat sportivilor de performanţă, care vin în cantonamente, zece vile, două retaturante cu 700 de locuri, dar şi un SPA şi un centru de conferinţe.

De asemenea, drumul spre noua staţiune a şi fost asfaltat tot pe propria cheltuială. Pentru a amenaja noul resort de la Fundata, pe lângă drum, a trebuit să-şi construiască şi o linie proprie pentru energia electrică, dar şi reţele de apă. Nu în ultimul rând, pentru ambele ministaţiuni a făcut câte o staţie de epurare, fiindcă localitatea nu are deocamdată un sistem de canalizare pus la punct.

Investiţii fără împrumuturi

Ovidiu Gârbacea a investit numai în complexul turistic de la Cheile Grădiştei peste 20 de milioane de euro. A fost scutit de impozit timp de 10 ani, iar profitul a fost mereu reinvestit, spune el. Astfel, omul de afaceri a reuşit să-şi consolideze businessul fără a împrumuta de la bănci niciun leu. „Prin anii ’90 am împrumutat de la o bancă vreo 4.000 de mărci şi a fost cumplit. Cu o dobândă de 150%, m-am străduit şi am returnat banii în câteva luni. De atunci, nu am mai făcut niciun credit”, spune Gârbacea.

Cu gândul tot la schi

Gândul i-a rămas însă, la schi şi la competiţii, fiind unele dintre pasiunile sale cele mai de preţ. Şi-a făcut chiar şi o echipă de biatlon, iar pe platoul de la Fundata, pe lângă pârtia pentru începători, a amenajat şi un complex de biatlon, unde în ultimii ani s-au desfăşurat competiţiile naţionale de schi fond şi biatlon.

În 2006 a organizat pentru prima oară Cupa Cheile Grădiştei la schi fond şi biatlon, cu o participare numeroasă şi premii pe măsură, competiţie care avea să aibă loc şi pe parcursul verii. Au urmat Naţionalele rezervate cadeţilor şi juniorilor şi Balcaniada de seniori din 2008. Printre cei veniţi în cantonamente aici s-au aflat loturile naţionale de handbal, volei, scrimă şi box feminin sau echipa Oltchim Rm. Vâlcea. În 2013, baza lui Gârbacea a găzudit  întrecerile de schi fond şi biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, baza fiind omologată internaţional.

„Ca profil şi trasee nu este niciuna în România, iar studiile au dovedit-o că altitudinea de 1300 de metri este cea mai bună pentru pregătirea sportivilor. Reprezentantul IBU mi-a spus că baza pe care o am la Fundata se compară cu una din Canada ca frumuseţe şi ca profi, dar este unică în lume ca schi fond şi biatlon”, ne-a declarat Ovidiu Gârbacea.

Citeşte şi:

FOTO Panocube, serviciul care te ajută să nu te păcăleşti atunci când cauţi cazare. Cum funcţionează aplicaţia care redă în detaliu camerele de hotel sau pensiuni

Aplicaţia de smartphone menită să manipuleze creierul pentru un somn profund. Doi tineri români au lucrat la proiect

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite