FOTO Zilele Rezistenţei Naţionale, la Sâmbăta de Sus. Puteţi afla poveştilor luptătorilor anticomunişti şi chinurile pe care le-au suferit în temniţă

FOTO Zilele Rezistenţei Naţionale, la Sâmbăta
de Sus. Puteţi afla poveştilor luptătorilor anticomunişti şi chinurile pe care
le-au suferit în temniţă

Ion Ilioiu a fost ultimul luptător din Grupul Ogoranu răman în viaţă după anul 2000.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu organizează la Sâmbăta de Sus, în perioada 19 – 21 iulie, cea de a patra ediţie a Zilelor Rezistenţei Naţionale, dedicată în acest an împlinirii a 60 de ani de la execuţia celor 13 legionari paraşutaţi de aviaţia SUA (1953-2013).

Programul de acţiuni începe vineri, de la ora 10.00, cu o drumeţie la chilia părintelui Arsenie Boca, urmată apoi de o proiecţie de filme documentare şi artistice legate de rezistenţa anticomunistă. Sâmbătă, după participarea la slujba de la Mănăstirea Brîncoveanu, la ora 14.00 se vor deschide deschiderea lucrările simpozionului „60 de ani de la paraşutările NATO în România comunistă (1953-2013)”. Tot sâmbătă se va vernisa expoziţia „Mesagerii Libertăţii. Zbor peste Cortina de Fier”, care va dezvălui documente ale procesului, extrase din presa vremii, imagini, obiecte personale ale celor 13 executaţi în lotul paraşutiştilor din 1953 şi ale susţinătorilor acestora. Ziua se încheie cu o serie de lansări de carte, scrie bzb.ro. Duminică, după Sfânta Liturghie, la ora 11.30, va avea loc comemorarea luptătorilor anticomunişti din Munţii Făgăraşului. 

Ultimul luptător anticomunist s-a stins din viaţă anul trecut la 83 de ani. Ion Ilioiu a făcut parte din gruparea Ogoranu, a fost închis 10 ani în temniţele comunist şi supus la torture greu de imaginat.

„A fost un bărbat puternic, care putea căra un urs în spate". Aşa îl descrie soţia pe ultimul supravieţuitor al „haiducilor" Ţării Făgăraşului, care au luptat împotriva regimului comunist. Ion Ilioiu a plecat la ceruri miercuri, pe 31 octombrie, la vârsta de 82 de ani. Deşi a îndurat torturi de neînchipuit şi a stat zece ani în temniţele comuniste, nu s-a dat bătut. A reuşit să supravieţuiască tuturor chinurilor, dar amintirea lor i-a marcat întreaga existenţă. De-a lungul anilor, Ilioiu a evitat să iasă în public şi a refuzat, de multe ori, chiar să se vadă cu foştii camarazi. Despre anii de temniţă nu a povestit prea multe, încercând să uite coşmarul prin care a trecut.

În luptă, de pe băncile şcolii

Ion Ilioiu avea 18 ani când a luat decizia care avea să-i schimbe viaţa. În anul 1948, era elev la Liceul „Radu Negru" din Făgăraş şi nimeni din familia lui nu făcea politică. Pe atunci, în Ţara Făgăraşului s-a format un grup de rezistenţă anticomunistă condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Atras de mirajul luptei, Ion Ilioiu a decis să se alăture mişcării legionare.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: