FOTO Viscri, satul care are de 30 de ori mai mulţi turişti decât locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Viscri din judeţul Braşov, denumit şi satul prinţului Charles este un exemplu de succes în turism. Anul trecut a avut 15.000 de vizitatori străini, de 30 de ori mai mult decât populaţia localităţii care este de 493 de suflete.

Satul a devenit celebru după ce prinţul Charles şi-a cumpărat aici o casă în anul 1996. De atunci a venit la Viscri în fiecare an, iar reclama pe care a făcut-o peste hotare a fost nepreţuită. În ultimii zece ani satul s-a dezvoltat extraordinar, iar numărul străinilor care vor să-şi petreacă vacanţa într-o oază pitorească a crescut exponenţial. Dacă în 2004 Viscri abia avea 1800 de turişti pe ani, acum are de aproape 10 ori mai mult. Şi cifrele continuă să crească. În 2011 la Viscri au ajuns 7800 turişti străini, în 2012 au fost 10.000, iar în 2013 cifra a ajuns la 15.000.

Caroline Fernolend, vicepreşedintele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, aflată sub patronajul Prinţului Charles spune că anul acesta numărul turiştilor străini va fi şi mai mare. Vizitatorii vin de pe tot mapamondul. Turiştii vin la Viscri pentru că le place tot ce este autentic, pentru că sunt atraşi de ospitalitatea şi simplitatea oamenilor de aici, dar şi de mâncarea tradiţională, 100% BIO. Străinii care vin la Viscri sunt îmbiaţi cu supă de găină, sarmale, dulceaţă de nuci, sirop natural de fructe şi brânzeturi.

Anul trecut am avut turişti şi din Anglia, Rusia, Elveţia, Anglia, Franţa, Australia, Bulgaria, Noua Zeelandă, Germania, Spania. Din Spania numărul turiştilor este în creştere. De la un an la altul numărul lor tot creşte. Avem un număr de 15 familii care au case de oaspeţi şi le oferă locuri de cazare. În total avem în jur de 100 de locuri de cazare. Le place totul, dar în primul rând autenticitatea, curăţenia din sat, ospitalitatea oamenilor, gastronomia. Ei spun că un sat aşa de curat şi aranjat nu au mai văzut şi că în ţara de unde vin nu mai există atâta autenticitate şi tradiţii care se respectă“, a declarat Caroline Fernolend.

La Viscri, totul este autentic. Odată ce păşeşti în sat te întorci în urmă cu un secol. Aleile sunt pietruite, pensiunile sunt case mari săseşti cu garduri din lemn, iar toată lumea zâmbeşte. Camerele sunt amenajate ca pe vremea bunicilor, cu paturi din lemn, covoare lucrate manual şi pereţi văruiţi. Turiştii care doresc pot face plimbări cu căruţele trase de cai. Vizitatorii pot ajunge astfel până la biserica cetate, dar şi până la stâna din afara satului unde pot gusta brânză proaspătă şi se pot relaxa. Viscri este înconjurat de părure, iar turiştii amatori de plimbări în natură sunt în largul lor. Seara pot sta pe prispă să le relaxeze în aer liber.

Turismul a revitalizat satul

Primarul din Buneşti, comuna de care aparţine satul Viscri, spune că turimul a readus la viaţă localitatea. Dacă românii strâmbă din nas atunci când nu au televizor în cameră, străinii apreciază tot ce este pitoresc. „Toţi locuitorii trăiesc practic din turism. Unii oameni cresc animale şi dau lapte, brânză şi carne la pensiunile din zonă, alţii cresc oi şi dau pe lângă brânză şi lâna din care se fac şosetele şi papuceii din Viscri. Pot să spun că la Viscri avem doar 4 persoane asistate social. Nu ştiu dacă undeva în ţară mai este aşa ceva. La bugetul local nu se vede o creştere a veniturilor, deoarece nu am impus taxă de staţiune. Impozitele de la pensiuni merg la bugetul de stat. Vin străini foarte mulţi la Viscri deoarece aici totul este pitoresc. Străinii caută aşa ceva, deoarece la ei în ţară totul este modernizat, nu mai există aşa ceva“, a spus Mircea Pălăşan, primarul din Buneşti.

Biserica Fortificată, principal atracţie

La Biserica Fortificată timpul parcă a stat în loc. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte. „Orga a fost costruită de cunoscutul constructor Johann Thois şi este de o frumuseţe rară. Atât ea cât altarul pictat nu au suferit nicio modificare. La fel şi băncile pe care se aşezau oamenii la slujbă. Existau nişte reguli foarte clare. Femeile şi copiii stăteau în centru, iar băncile lor erau mai scunde şi erau confecţionate din dulapuri. Întreg mobilierul original a fost păstrat, lucru care nu se poate spune despre multe fortificaţii din Transilvania care au suferit de-a lungul timpului restaurări“, a spus istoricul Ioan Pulber.

Dacă aveţi curaj puteţi urca până în cel mai înalt turn, într-un întuneric total, pe treptele înguste. De sus însă veţi avea o privelişte superbă de unde puteţi admira o panoramă superbă asupra întregului sat. Un tur al bisericii trebuie să includă obligatoriu şi o plimbare prin camerele vechi ale muzeului unde puteţi vedea lăzi de zestre săseşti pictate manual, costume populare de nuntă, din secolul al XIII-lea, dar şi seturi întregi de ceramică folosite la mesele de duminică. Din muzeu nu lipsesc nici pătuţurile din lemn pentru copii sau cărţile de rugăciuni de acum 200 de ani. Biserica poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 şi 18.00, iar intrarea costă 4 lei. 

Întreg satul, dar şi biserica au fost incluse în patrimonul UNESCO, încă de acum 15 ani, pentru ca imaginea pitorească să nu fie distrusă de renovări şi modernizări care i-ar putea strica aspectul. Satul Viscri este situat la 90 de kilometri de Braşov pe DN 13 până la Rupea. Intraţi apoi la DJ 104 şi veţi ajunge la Viscri pe un drum pietruit.

Branduri de succes de la Viscri

Dacă prinţul Charles a pus satul pe harta Europei, produsele specifice zonei l-au făcut şi mai cunoscut. Şosete din lână naturală din Viscri au devenit şi ele celebre şi dacă ajungeţi în sat trebuie să vă cumpăraţi o pereche. Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine) acum 50 de ani. Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Acum, ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung majoritatea la export. Sunt duse la Naumburg în Germania, de unde se vând în toată ţara. O pereche de şosele costă între 10 şi 20 de lei, la fel ca şi mănuşile. Căciulile sunt 30 de lei, iar puloverele costă între 60 şi 80 de lei. 

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris. Reţeta este secretă, dar producătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite