FOTO VIDEO Urşii de la Zărneşti vor fi vedetele zilei pe Discovery de 1 decembrie

FOTO VIDEO Urşii de la Zărneşti vor fi vedetele
zilei pe Discovery de 1 decembrie

Lidia şi Cristi sunt doi dintre locatarii rezervaţiei de la Zărneşti.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Discovery Channel vine cu o grilă specială de programe, difuzând episoade filmate în România ale unora dintre cele mai cunoscute emisiuni. Episoade speciale din "Sanctuarul urşilor", "Tehnici esenţiale de supravieţuire", "Supravieţuire în doi" şi "Supravieţuire extremă cu Ed Stafford" aduc în prim plan poveşti fascinante despre România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ţinutul lui Dracula, Transilvania, urşii bruni, labirintul de peşteri întunecate şi stâncile periculoase din Munţii Carpaţi sunt doar câteva dintre atracţiile care i-au fascinat pe producătorii unora dintre cele mai cunoscute emisiuni difuzate pe Discovery Channel. Vedete precum Bear Grylls şi Ed Stafford au explorat diverse zone ale ţării, demonstrând că România are ţinuturi sălbatice, ce reprezintă o adevărată provocare chiar şi pentru cei mai curajoşi experţi în supravieţuire, potrivit unui comunicat  al Discovery citat de Mediafax.

„Sanctuarul urşilor“, un documentar de şapte episoade  va fi difuzat pe 1 decembrie, începând cu ora 08.05. Emisiunea urmăreşte povestea urşilor bruni care trăiesc  în cea mai mare rezervaţie de urşi din Europa, aflată la Zărneşti. Aici sunt acum 78 de urşi, care trăit în captivitate şi au fost salvaţi de Asociaţia Milioane de Prieteni.Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. Rezevaţia este acum deschisă  de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita cu trenuleţul special şi însoţiţi de ghid. Un bilet de intrare este 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Anul acesta rezervaţia a primit şi un certificat de excelenţă de la Trip Advisor.

Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, carea  fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova.

Celebru este deja Martinică, un urs ţinut captiv la Mănăstirea Cotmeana. Eliberarea ursului s-a făcut doar cu intervenţie special de la Patriarhie.

Urşii pot fi adoptaţi

Animalele  pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.

„Adopţia unui urs înseamnă angajarea faţă de un urs de a-lingriji pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile lunare. Suma trebuie să fie de minim 5 euro", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi.

„Părinţii adoptivi" primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei vor primi lunar veşti prin e-mail despre „copiii" lor de la administratorii rezervaţiei.

Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi" din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa. Suma medie pe care ei o plătesc lunar pentru „copiii" lor este de 40 de euro.  

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul" său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.

Urşii au ajuns pe cărţile poştale

Asociaţia Milioane de Prieteni din Braşov împreună cu Direcţia Regională de Poştă Braşov a lansat la 1 februarie proiectul „O carte poştală-un bilet spre libertate”, care îşi propune strângerea de fonduri pentru finanţarea acţiunilor legate de eliberarea urşilor captivi din diverse zone din ţară şi transportul lor în Rezervaţia „Libearty“ din Zărneşti. Costul unei cărţi poştale este de 2 lei.

 

 

Rezervaţia de Urși de la Zărnești, județul Brașov, adăposteşte în prezent 72 de urşi aduşi din captivitate, care erau ţinuţi în condiţii improprii la restaurante, benzinării, hoteluri sau chiar mănăstiri FOTO Adevărul

Imagini din aceeasi galerie
 • Rezervaţia de Urși de la Zărnești, județul Brașov, adăposteşte în prezent 72 de urşi aduşi din captivitate, care erau ţinuţi în condiţii improprii la restaurante, benzinării, hoteluri sau chiar mănăstiri FOTO Adevărul
 • Rezervaţia este unică în ţară, fiind singura rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România FOTO Adevărul
 • Rezervația de Urși de la Zărnești a fost deschisă în 2006, însă inuagurarea oficială a fost făcută în anul 2008 de Asociaţia „Milioane de Prieteni” şi Asociaţia Mondială pentru Protecţia Animalelor (WSPA) FOTO Adevărul
 • Parcul în care trăiesc urșii se află în oraşul Zărneşti, şi are o suprafaţă de 70 de hectare de păşune şi teren împădurit, înconjurat cu 1.500 de metri de gard şi 15 kilometri de sârmă racordată la o tensiune de 8.000 de volţi FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
 • Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, județul Brașov FOTO Adevărul
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările