FOTO VIDEO „Stone“, unicul lift din lume care „urcă în istorie şi coboară în viitor”. Ce spectacol îţi oferă „Tunelul Timpului“, de la Castelul Bran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţină lume ştie că „cel mai bun lift special din lume“ - „Stone” se află în România, la Castelul Bran. Titlul a fost primit în acest an la concursul mondial „Elevator World”, din SUA, datorită caracterului unic al proiectului şi performanţelor sale remarcabile.

GALERIE FOTO

Proiectul liftului special aparţine unei firme braşovene cu capital integral românesc, care produce ascensoare şi poduri rulante.

Încă de la intrarea în Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România, sunt menţionate detalii despre lift - un sistem ultramodern într-un cadru secular. „Singurul lift care urcă în istorie şi coboară în viitor” - aşa l-au descris chiar reprezentanţii castelului pe pagina oficială de socializare, unde au ataşat şi un clip care lasă loc imaginaţiei, prezentând doar reacţiile vizitatorilor. 

Şi chiar dacă experienţa în sine nu durează foarte mult, majoritatea turiştilor sunt dornici să vadă ce are de oferit noua tentaţie a castelului, mijlocul de transport spre „Tunelul timpului“ din subteran, aflat la peste 30 de metri adâncime.

Aventura porneşte din curtea interioară a castelului, fiind disponibilă doar vizitatorilor şi presupune un cost suplimentar de 20 de lei/persoană. În preţul biletului este inclusă atât călătoria cu liftul, cât şi prin pasajul secret al Reginei Maria, lung de 40 de metri, de sub castel. Copiii sub 7 ani nu plătesc. Totul durează doar câteva minute, dar experienţa merită trăită măcar o dată, având în vedere latura sa inedită.

Premiul I la un concurs mondial din SUA, la secţiunea "lifturi speciale"

Anul acesta, în luna februarie, liftul care face legătura între clădirea Castelului Bran şi Parcul Regal a obţinut premiul întâi la un concurs mondial de ascensoare derulat în America. 

Liftul unic în lume al Castelului Bran îşi datorează existenţa Reginei Maria. Povestea acestuia începe în 1937, când Maiestatea Sa a solicitat instalarea unui ascensor în puţul fântânii din curtea castelului, care să faciliteze, printr-o galerie orizontală în stâncă, accesul din castel către Parcul Regal. Regina era astfel scutită de efortul de a urca panta şi scările, în condiţiile în care în vremea respectivă era bolnavă de artrită şi-şi dorea foarte mult să se bucure de grădinile castelului.

Povestea reamenajării liftului distrus de comunişti are în spate zeci de mii de ore de proiectare şi muncă efectivă. „Exploatat abuziv în perioada comunistă, ansamblul liftului s-a degradat masiv, după care a fost abandonat”, după cum aflăm din aceeaşi sursă.

Experienţa multimedia

„Cum de a fost numit cel mai inedit proiect? Păi, nu este doar un lift care coboară în tunel. Este dotat cu nişte ecrane, care oferă un spectacol multimedia, pe care le veţi regăsi şi în tunel. Începe spectacolul din lift. Coborârea durează în jur de 1 minut. Apoi, ajungeţi în tunel, unde vă plimbaţi în jur de 10 minute, oprindu-vă în faţa ecranelor, ca să vedeţi ce se întâmplă. Dar, de fapt puteţi rămâne cât vreţi în tunel. Însă, nu vă mai puteţi întoarce înapoi. Tunelul duce în Parcul Regal”, ne lămureşte o angajată a castelului, responsabilă cu verificarea biletelor spre „călătoria în timp”. 

„În lift, este un spectacol mai mult pentru copii sau pentru cei cu suflet de copil, iar în tunel veţi regăsi personaje istorice care au jucat un rol în istoria Castelului Bran. De aceea, a fost numit «Tunelul timpului», pentru că povestea începe cu secolele de demult până în perioada reginei”, ne-a mai mărturisit „castelana” despre aventura cu liftul special şi „Tunelul timpului”, în timp ce aşteptam la rând.

De la iele, fantome, lilieci şi dragoni la Dracula şi Regina Maria

De cum intri în liftul sub formă tubulară, cu pereţi din sticlă, care seamănă foarte mult cu un acvariu, pornesc trei monitoare multimedia. Imaginile şi muzica sunt menite să creeze o atmosferă în acord cu misterul din jurul legendei Contelui Dracula: iele, fantome, lilieci, dragoni şi fundal sonor pe măsură.    

După aproximativ 1 minut se ajunge la destinaţie, în «Tunelul timpului», o galerie în care au fost montate alte monitoare video ale căror imagini sunt declanşate de senzori de mişcare. Hologramele îi prezintă, aşa cum povestea şi „castelana”, pe Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân, Regina Maria, Principesa Ileana etc., dar şi scene de luptă sau din viaţa satului românesc.

Personajele prind viaţă, se mişcă, urmăresc turiştii cu privirea. Din păcate, ghidul audio, dacă există, pentru a oferi informaţii despre personajele istorice, nu a funcţionat, cel puţin la vizita noastră. 

La finalul călătoriei prin „Tunelul timpului”, tehnologia de ultimă oră oferă o surpriză turiştilor: posibilitatea de a se poza alături de personajele istorice, dintre care nu lipseşte nici Dracula, având pe fundal imaginea Castelului Bran.  

Detalii tehnice despre ansamblul din subteranul Castelului Bran

Proiectarea în sine a durat cinci ani şi 7.000 de ore de muncă, iar lucrările propriu zise puţin peste un an şi alte 29.000 de ore de muncă care au presupus consolidarea galeriilor, reamenajarea liftului şi un proiect revoluţionar multimedia. Cei 12 mineri care au lucrat aici au dislocat 330 metri cubi de stâncă şi au turnat în loc 420 metri cubi de beton. 20 de km de cablu, 150 de senzori electromagnetici şi 60 de servere şi sisteme de control au fost montate în „tunelul secret al reginei”. Pentru revoluţionarul proiect multimedia s-a creat o muzică unică şi specială care se aude prin 80 de canale de sunet, având la dispoziţie 120 de programe şi aplicaţii software. 

Costurile pentru revoluţionarul lift „Stone” s-au ridicat la 1 milion de euro. Instalat în „Tunelul Timpului” de la Castelul Bran, sistemul a fost recunoscut pe plan internaţional în luna februarie a acestui an. Unicitatea proiectului 100% românesc i-a determinat pe juraţii concursului mondial „Elevator World”, desfăşurat în SUA, să acorde premiul I la categoria „lifturi speciale”. 

Compania responsabilă de proiect îl consideră „diamantul” lucrărilor din portofoliu, Chiar şi numele firmei - Elmas - are aceeaşi semnificaţie în mai mult limbi - diamant. 

Execuţia întregului ansamblu - lift şi tunelul timpului - din monumentul istoric, a necesitat tehnologii speciale având în vedere geometria tunelului şi a domului, precum şi gradul extrem de ridicat de dificultate al lucrării. 

Prin întregul ansamblu, Castelul Bran a crescut paleta serviciilor pe care le oferă turiştilor fascinaţi de mitul lui Dracula, dar şi de istorie şi implicit de povestea Reginei Maria.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite