Cetatea Rupea, bijuteria născută dintr-o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia care datează din anul 1324 a fost în paragină până anul trecut, când s-au încheiat lucrările de restaurare, făcute cu 32 de milioane de lei, fonduri europene.

Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov. Impunătoarea fortăreaţă a ajuns însă o ruină în anii comunismului. Fiecare iarnă care a trecut a săpat adânc în zidurile cetăţii, astfel că, în 1990, majoritatea zidurilor erau distruse. Problemele au continuat şi în următorii 15 ani, când din cele patru turnuri nu a mai rămas decât unul singur. Drumul până la fortăreaţă s-a surpat şi el, astfel că Cetatea Rupea a rămas izolată pe dealul din localitate.

Începând cu anul 2002, edilii din localitate, dar şi cei de la Consiliul Judeţean Braşov au început să caute finanţare pentru a-i reda cetăţii farmecul de altădată. În toamna anului 2009 a venit şi finanţarea, în total 32 de milioane de lei. Edilii au convins prin faptul că au demonstrat că cetatea poate avea cel puţin 5.000 de turişti pe lună. Trei ani au durat lucrările de restaurare: s-au refăcut zidurile exterioare, dar şi cele patru turnuri. Pentru ca turiştii să ajungă uşor la cetate, s-a construit un nou drum modern şi asfaltat, o parcare de 110 locuri, dar şi una specială, pentru autocare. La Cetate este acum şi un centru de informare turistică. Forţăreaţa este iluminată pe timpul nopţii, astfel că priveliştea din drumul naţional este una superbă.

Număr dublu de turişti

 „Demersurile în vederea renovării cetăţii au început încă din anul 2002 şi, în 2013, am reuşit să finalizăm şi lucrările. Nu pot spune că am terminat totul. O să vedem dacă vom continua cu fonduri proprii sau o să primim sprijin guvernamental ori o finanţare europeană. Când am depus proiectul pentru finanţare, trebuia să facem nişte eşalonări pe cinci ani pentru câţi turişti vom putea aduce în cetate. În cererea de finanţare, spuneam că în primul an de implementare numărul de turişti va fi de 5.000 pe lună. Am ajuns, însă, la 10.000 pe lună“, a declarat primarul din Rupea, Flavius Dumitrescu.

Cetatea Rupea este acum punctul major de atracţie pentru turiştii care vin în zonă. Este deschisă publicului, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Cetatea este situată la 70 de kilometri de Braşov, pe DN 13, spre Sighişoara. Este vizibilă din drumul naţional, astfel că intrarea spre obiectivul turistic nu poate fi ratată.

„Dacă acum câţiva ani vorbeam de o ruină, în prezent, Cetatea Rupea reprezintă poate principala atracţie turistică din nordul judeţului Braşov. Şi pentru oraşul Rupea este o realizare importantă, pentru că va atrage mai mulţi turişti în zonă, în drum spre Sighişoara“, a precizat Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

O plimbare pe un tărâm din alte secole

Cetatea Rupea a avut un dublu rol: de apărare şi administrativ. „Cetatea este atestată documentar de la 1324, sub numele de Kuholm, şi a servit ca ultim refugiu al saşilor răsculaţi împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. Actuala cetate cuprinde trei curţi construite între secolele al XIII-lea şi al XVII-lea, extindere determinată de creşterea demografică. A fost atât cetate de apărare, cât şi una cu rol administrativ, de scaun săsesc. „Se crede că actuala cetate se află pe locul unei vechi fortificaţii dacice, ceramica descoperită aici atestând prezenţa dacilor în acest spaţiu“, a declarat profesorul Nicolae Şoancă.

Odată pătrunşi în fortăreaţă, turiştii pot admira şi vizita cele patru turnuri impunătoare. Turnul Porţii avea rol de apărare şi este prevăzut cu guri de scurgere a păcurii. În faţa lui a existat un şanţ adânc care îi impiedica pe atacatori să ajungă la cetate. Turnul Slăninii este şi el o atracţie. Aici erau depozitate rezervele de hrană. Pe ferestrele din piatră se pot vedea cârligele de care era atârnată slănina pentru a fi ţinută la rece pe perioada iernii. Turnul Slujitorilor este cel în care stăteau străjerii care păzeau cetatea, dar şi toţi supuşii în vremea asediilor. Cel mai puternic turn este cel al Cercetaşilor. Este cel mai înalt şi are trei niveluri. Din acest turn, turiştii au o panoramă superbă. În Cetatea Rupea mai pot fi descoperite cele 100 de încăperi din piatră, dar şi o fântână de 41 de metri adâncime care datează de la 1613.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite