FOTO VIDEO Cele mai vizitate obiective turistice din Braşov. Au adunat aproape 2 milioane de vizitatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran a ajuns la 1 milion de vizitatori. FOTOArhivă
Castelul Bran a ajuns la 1 milion de vizitatori. FOTOArhivă

Castelul Bran rămâne cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov, urmat de Cetatea Râşnov. Pe locul al treilea este Biserica Neagră, care este şi cea mai fotografiată clădire din România.

Castelul Bran a bătut cifra record de 1 milion de vizitatori. Dintre aceştia 835.115 au fost plătitori de bilete, iar restul au fost persoane care beneficiază de gratuităţi sau au participat la evenimentele private organizate la obiectivul turistic.

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategic în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimon în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

Noutăţi pentru turişti

Anul acesta va fi deschis Tunelul secret al Castelului Bran, iar acum se mai lucrează la liftul care îi va duce pe turişti în subteran. Tunelul a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc.  Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului unde îi plăcea să citească şi să se relaxeze. 

Tunelul secret nu a fost până acum niciodată deschis publicului. Administratorii Castelului Bran vor schimba acest lucru, iar Tunelul Secret urmează să devină un Tunel al Timpului. Turiştii vor urca într-un lift cu o capacitate de şase peroane, vor coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal.

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui va fi o adevărată experienţă. De-a lungul său vor fi mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377. Data inaugurării nu este întâmplătoarea. Tunelul va fi deschis în luna iulie, când se împlinesc 640 de ani de la atestarea documentară a Castelului Bran. 

Anul trecut a fost deschisă şi Casa de Ceai a Reginei Maria, care a devenit cafeneaua Castelului Bran

Cetatea Râşnov, magnet pentru turişti

Cetatea Râşnov continua să atragă tot mai mulţi turişti în fiecare an. În 2016 a fost vizitată de 419.000 de oameni, cu aproape 20.000  mai muţţi decât anul anterior. Şi la aceste cifre se adaugă încă aproximativ 7.000 de oameni care au vizitat cetatea gratuit. 

Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei.  

Cetatea Râşnov datează de 1335, când a reuşit să rămână în picioare în timpul unei invazii a tătarilor. Cu ziduri puternice de peste doi metri grosime, cetatea a rezistat tuturor asalturilor şi a salvat viaţa oamenilor care s-au adăpostit aici. Este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. În cetate s-au filmat mai multe pelicule celebre printre care „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974) ale lui Sergiu Nicolaescu. În toamna lui 2014, cetatea a devenit din nou platou de filmare pentru pelicula americană „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui). 

Cetatea Râşnov a primit o finanţarea de 4 milioane de euro pentru modernizări. Cu banii europeni se vor face consolidările necesare, dar se vor reconstrui turnurile şi două căsuţe. Zidurile de apărarea vor fie le refăcute pentru a atăta exact ca acum câteva secole.Tot la Râşnov se vor reface şi instalaţiile la utităţi, se vor amenaja două muzee, ateliere meşteşugăreşti, o zonă de spectacole şi un centru de informare pentru turişti. 

Biserica Neagră, cea mai fotografiată clădire din România

Biserica Neagră este cel mai vizitat obiectiv turistic din Municipiul Braşov. Spre deosebire de celelalte obiective turistice aici vizitatorii sunt majoritatea străini. În 2016, au trecut pragul bisericii negre 278.000 de vizitatori cu 21.000 mai mulţi decât în anul precedent.  Potrivit Google Panoramio, este pe primul loc în România în ceea ce priveşte cele mai fotografiate obiective turistice.

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de puternică dezvoltare culturală şi economică. În momentul finalizării ei, în anul 1477, parohia braşoveană, la acea dată de rit catolic, a primit hramul Sfintei Maria. În prezent, Biserica Neagră aparţine cultului Evanghelic.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu din 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape în totalitate. Focul a cuprins biserica parohială, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Credincioşii au reuşit să strângă fondurile necesare şi să înceapă reconstrucţia edificiului. Lucrările de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc, au durat mai bine de 30 de ani, fiind încheiate în 1722, când a avut loc o nouă inaugurare. 

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 de metri sunt reprezentaţi de cor, 42 de metri de naos şi 16 metri de baza turnului. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte 6.300 de kilograme.

Cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică. 

Cetatea Făgăraş vine puternic din urmă

Cetatea Făgăraş intră şi ea în topul celor mai vizitate obiective turistice din Braşov cu peste 150.000 de vizitatori. Cetatea a primit o finanţare de 20 de milioane de lei pentru modernizări. Banii europeni vor fi folosiţi pentru reabilitări, dar şi pentru amenajarea unor ateliere meşteşugăreşti permanente. Vor fi construite două poduri mobile şi se va amenaja fostul şanţ de apărare al cetăţiiDe asemenea cu ajutorul finanţării vor fi curăţate zidurile cetăţii pe care s-a adunat pământ.

În ultimii cinci ani numărul de turişti a crescut exponenţial datorită investiţiilor făcute de autorităţi.Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă vor putea fi vizitate anul acesta pentru prima dată în istoria fortăreţei. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum doi ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. Sala Tronului a fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiţia s-a ridicat de 1,3 milioane de lei bani de la bugetul local.  

La Făgăraş se poate vedea acum şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea. 

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. „Cetatea Făgăraş este un obiectiv încărcat de istorie şi este minunat că în ultimii ani a fost pusă tot mai mult în valoare. Aici au fost celebrele baluri medieval ale Doamnei Stanca, dar fortăreaţa este cunoscută mai mult pentru rolul negativ pe care l-a jucat în anii comunismului. Aici a fost o închisoare comunistă de temut, dar este bines ă ne asumăm istoria“, spune Vasile Corteanu, istoric.  Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi. Cetatea este deschisă zilnic între orele 10.00 şi 19.00.  

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite