325 de ani de la incendiul care a transformat Biserica Neagră în simbolul Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 21 aprilie 1689 un incendiu devastator a mistuit zeci de case din centrul oraşului, dar şi Biserica Evanghelică denumită la acea vreme Sfânta Maria. 50 de ani a durat reconstrucţia ei, dar a fost lăsată de culoarea funinginii şi denumită Biserica Neagră.

Clopotele Bisericii Negre vor bate astăzi, 21 aprilie 2014, la ora 16:00, pentru a comemora marele incendiu. Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. Focul a cuprins biserica parohială, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Au început apoi lucrări de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut. În această perioadă s-au construit şi galeriile pentru ca biserica să poată face faţă numărului tot mai mare de enoriaşi care luau parte la slujbe. Lucrările au fost încheiate în 1722, odată cu noua inaugurare. Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Astăzi Biserica Neagră este simbolul Braşovului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraş. Potrivit Google Panoramio, Biserica Neagră este pe primul loc în România în ceea ce priveşte cele mai fotografiate obiective turistice (locul 295 în lume). Face parte din Circuitul Bisericilor Fortificate din România, cel mai de success circuit turistic. Dintre cele peste 100 de biserici incluse în tur, Biserica Neagră este cea mai vizitată.

Pe aceeaşi temă:

Cetăţile Braşovului, pline de mister

Castelul lui Dracula, obiectivul turistic nr1 al României

Viscri satul vedetă al Braşovului

FOTO Trenuleţ pentru turiştii care vizitează rezervaţia de urşi de la Zărneşti. Sanctuarul, unic în Europa, adăpoteşte 73 de animale

FOTO Un nou obiectiv turistic. Peştera Laptelui din Poiana Braşov va fi readusă la viaţă

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite