FOTO Top 3 cele mai spectaculoase biserici fortificate din Braşov. Lucruri puţin ştiute despre minunile care atrag milioane de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bisericile fortificate ale Braşovului sunt o mare atracţie pentru turişti. Au fost incluse într-un circuit special şi sunt vizitate mai ales de străini. Trei dintre ele nu trebuie ratate de vizitatori.

Biserica Fortificată din Prejmer este una dintre atracţiile turistice ale judeţului care merită neapărat vizitată. A a fost construită în 1218 de către Cavalerii Teutoni şi este înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Specialiştii de la Ghidul Michelin, cel mai important ghid turistic din lume, au acordat, în 2013, 3 stele cetăţii şi titlul de cea mai bine conservată cetate din estul Europei.

Trei stele este distincţia maximă, adică cetatea trebuie neapărat vizitată. Distincţia este extrem de importantă. De exemplu Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România şi Biserica Neagră au primit câte 2 stele. Şi Bucureştiul are tot 2 stele în Ghidul Michelin.

 Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii", datorită sunetelor menite să-i sperie pe atacatori. Cetatea are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. De-a lungul fortificaţiei sunt dispuse odăiţe, care aparţineau fiecărei familii din comună. În cazul unei invazii, toate familiile se retăgeau în cetate cu provizii, până trecea pericolul.

Biserica din Viscri, o adevărată bijuterie 

Biserica Fortificată din Viscri datează din secolul al XIII-lea şi este o adevătată bijuterie. A fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Aici timpul parcă a stat în loc. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte. „Orga a fost costruită de cunoscutul constructor Johann Thois şi este de o frumuseţe rară. Atât ea cât altarul pictat nu au suferit nicio modificare. La fel şi băncile pe care se aşezau oamenii la slujbă. Existau nişte reguli foarte clare. Femeile şi copiii stăteau în centru, iar băncile lor erau mai scunde şi erau confecţionate din dulapuri. Întreg mobilierul original a fost păstrat, lucru care nu se poate spune despre multe fortificaţii din Transilvania care au suferit de-a lungul timpului restaurări“, a spus istoricul Ioan Pulber.

Biserica a fost inclusă şi într-un top al celor mai frumoase lăcaşuri de cult din lume. Topul a fost publicat de cotidianul The Telegraph care prezintă imagini cu toate cele 23 de lăcaşuri de cult selectate. Pe locul cinci se află Biserica Fortificată din Viscri, singura din România inclusă în acest clasament.

Biserica fortificată din Cincu nu trebuie ratată

Unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din România poate fi vizitat în localitatea braşoveană Cincu. Ridicată de coloniştii germani acum 800 de ani, biserica fortificată include o celulă construită de administraţia habsburgică unde erau închise, până se împăcau, cuplurile care aveau conflicte domestice. Biserica nu este foarte cunoscută, dar merită văzută măcar odată în viaţă.  Pe cât este de frumoasă şi interesantă biserica fortificată de la Cincu, pe atât de preţios este şi ghidul ei. Nicolae Boghian are 77 de ani şi este fotograf de meserie. De ani buni, este cel care îi introduce pe turişti în atmosfera de poveste a bisericii. Este o adevărată enciclopedie şi gata să povestească oricui secretele lăcaşului de cult. La Cincu a fost făcută în 2015 şi o descoperire importantă: o pictură la fel de veche ca şi biserica. A stat ascunsă aproape 500 de ani sub multe straturi de zugrăveală. „Biserica fiind iniţial romanică, a fost şi pictată. Anul viitor intră în restaurare şi s-a făcut proiectul. Specialiştii din Bucureşti care au sondat biserica au descoperit picturile. Una îl înfăţişează pe Sfântul Nicolae şi este de la 1240. Este pe partea stângă a lăcaşului de cult. Din 1526, biserica a devenit evanghelică şi a fost acoperită toată pictură“, explică Nicolae Boghian.  

Biserica Fortificată a avut sute de ani rol de apărare şi aici erau cantonaţi 500 de soldaţi. O particularitate a ei este o fântână adâncă de 14 metri, care a fost aşezată chiar în faţa altarului. Se ştie că, de exemplu, Râşnovul nu a putut fi cucerit, iar cotropitorii au otrăvit apa. Din această întâmplare s-au tras învăţăminte. Fântâna este în mijlocul bisericii, tocmai pentru ca atacatorii să nu poată ajunge la apă. Tot pentru apărare, în perioada 1500-1520, s-a ridicat un turn la 65 de metri înălţime la fel ca la Biserica Neagră. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite