FOTO „Regele“ escrocilor are la activ 21 de condamnări pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Clipea (62 de ani) este cel mai cunoscut escroc din Braşov. „Clipici“, aşa cum îi spun anchetatorii, a reuşit să păcălească sute de oameni, dar de fiecare dată cineva i-a venit de hac.

„Clipici“ şi-a petrecut 26 de ani în puşcărie şi de fiecare dată când a fost eliberat a promis că se face băiat cuminte. Totuşi, nu a putut sta departe de vechile obiceiuri. Cea mai recentă ispravă s-a petrecut anul trecut. Deşi se afla în libertate de aproximativ un an, nu s-a putut abţine: s-a recomandat drept consilierul unui reprezentant al administraţiei pubice locale din Braşov şi a cerut, de la mai mulţi bătrâni, câte 250 de lei pentru urgentarea unor acte care să faciliteze indexarea pensiilor. Poliţiştii au aflat despre noua ispravă şi l-au reţinut, în mai 2013. A fost judecat în stare de arest, iar săptămâna aceasta a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru înşelăciune. Sentinţa este definitivă, iar Clipea nu va beneficia de eliberare condiţionată, deoare este recidivist.

De-a lungul „carierei“ sale în domeniul înşelăciunilor, „Clipici“ a fost, pe rând, poliţist, procuror, ofiţer al fostei Securităţi, inspector de metrologie, medic pentru summit-ul NATO din Poiana Braşov, inspector al primăriei, al Crucii Roşii, chiar şi patron de fundaţie de întrajutorare. Toate aceste funcţii le-a avut doar teoretic, fiindcă în realitate nu a avut nimic de-a face cu munca. Nu a muncit cinstit nici măcar o zi în viaţa lui.

A câştigat o avere din covoare

Prima lovitură a dat-o în 1978, când le-a înşelat pe toate asistentele Spitalului Judeţean din Târgu Mureş, pretinzând că lucrează la Direcţia Comercială. Contra unei sume de bani le-a promis acestora covoare persane lucrate manual. „Am câştigat 600.000 de lei şi doi ani am ascuns banii. Atunci am pus banii într-un sac şi i-am ascuns într-un nuc, apoi i-am mutat în cireş. Eram zăpăcit de atâţia bani. Toţi s-au dus pe distracţie. Prima condamnare pentru înşelăciune am avut-o în 1978 şi a fost cu suspendare. Prima condamnare cu executare, de un an şi 9 luni, am avut-o în 1980. La vremea aceea eram considerat un star, un vip“, spune Mihai Clipea.

A vândut cimitirul şi parcul

În 1990, escrocul a fost din nou arestat, după ce un om de afaceri german a fost atât de convins că Mihai Clipea este director în Primăria Braşov, încât i-a dat acestuia 20.000 de mărci în schimbul Parcului Titulescu şi a Cimitirului Eroilor. Planul lui Clipea a funcţionat ca la carte. A apelat la doi prieteni care vorbeau nemţeşte. Ei au tradus tot dialogul între investitorul german şi Clipea. Neamţul era foarte interesat să cumpere terenuri în Braşov şi afacerea a fost încheiată într-un birou al Şcolii Populare de Artă.

„Am convins-o pe femeia de serviciu să mă lase în clădire, după ce i-am adus o mătură. Când m-am dus cu neamţul, femeia m-a salutat politicos şi şi-a văzut de treabă. Neamţul mi-a dat banii. Nu i-a mai văzut înapoi, dar nici Parcul nu e al lui“, povesteşte Mihai Clipea. 

La sfârşitul lui 2004, la scurt timp după ce a ieşit din nou din închisoare, a păcălit cinci pensionari cărora le-a spus că este reprezentantul medicului de familie şi că le va da medicamente tot anul cu numai 30 de lei. Această faptă i-a adus cinci ani de închisoare, însă pe 12 noiembrie 2008 a fost eliberat condiţionat pentru bună purtare.

A stat cuminte doar câteva luni. Jucând rolul unui membru al Crucii Roşii, i-a promis unui bărbat că îi face rost de bilete de tratament şi ajutor social în schimbul a 200 de lei. În 2009 a fost condamnat din nou, la şase ani pentru înşelăciune. „M-am dat drept doctorul Dan Gogonea. Aveam la mine stetoscop, tensiometru şi am fost la 30 de familii. Ceream pe o consultaţie 100 sau 200 de lei. Am câştigat 3.000 de lei. În general, mergeam la femei, că sunt mai naive. Le dezbrăcam, le consultam sau le făceam masaj. Înainte întrebam dacă au copii sau nepoţi, să nu mă prindă şi să mă bată“, spune Clipea.

Un infractor sentimental  

Clipea spune că ai nevoie de antrenament pentru a fi escroc. „Am executat în total vreo 26 de ani de puşcărie, în mai multe penitenciare din ţară. Eu nu mi-am schimbat specialitatea timp de 40 de ani. Comit numai fapte de înşelăciune. Altceva nu ştiu să fac. Nu pot să fac nicio înşelăciune dacă nu beau înainte câteva pahare de coniac sau votcă. Apoi, îmi repet în faţa oglinzii ce trebuie să zic, mă aranjez şi plec. Lumea e naivă. Din sute de persoane pe care le-am înşelat, au fost câteva cărora le-am dat banii înapoi pentru că aveam mai mulţi şi m-am gândit că nu meritau să fie înşelaţi. Eu sunt un escroc sentimental, de modă veche. Nu sunt ca alţii, care înşală cu sume mari de bani. Am luat sume modice şi nu am dat în cap la nimeni. Oamenii aveau atâta încredere în mine încât ei îmi spuneau unde îşi ţin banii şi îmi luam singur câte 200-300 de lei. Atât timp cât sunt proşti pe lumea asta, meseria de escroc nu va dispărea“, încheie Mihai Clipea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite